У понедјељак 16. децембра почиње превентивна кампања „НИТИ 1 ЧАША ПРИЈЕ ВОЖЊЕ“

У понедјељак 16. децембра почиње превентивна кампања  „НИТИ 1 ЧАША ПРИЈЕ ВОЖЊЕ“

У понедјељак 16. децембра 2019. године у Републици Српској почиње превентивна кампања „НИТИ 1 ЧАША ПРИЈЕ ВОЖЊЕ“ која за циљ има повећање нивоа безбједности саобраћаја у Републици Српској кроз смањење броја возача који у саобраћају учествују под дејством алкохола. Кампања ће трајати до 31. јануара 2020. године.

Поводом  почетка кампање у парку „Петар Кочић“ у понедјељак 16. децембра 2019. године са почетком у 11:00 часова биће уприличен низ активности:  специјализовано  возило пуштаће поруке које се односе на кампању, дјелиће се леци, плакати, мајице, те спроводити активности са "пијаним наочарима" (наиме, тзв. "пијане наочаре" представљају посебан тип наочара, које са одређеном технологијом симулираjу видно окружење лица које са налази у алкохолисаном стању).

У склопу наведени активности представници субјеката који проводе кампању у 11:00 часова у културном центру „Стакленац“ (Парк „Петар Кочић“) одржаће конференцију за медије, на којој ће бити представљен план кампање те ће се говорити о проблемима који проистичу због вожње под дејством алкохола.

Том приликом, кратко обраћање одржаће госп. Зоран Вујин, који је учествовао у саобраћајној незгоди која је проузроковала трајне последице- инвалидитет.

Кампању проводе Министарство саобраћаја и веза, Министарство унутрашњих послова, Републичка управа за инспекцијске послове, Агенција за безбједност саобраћаја, Ауто-мото савез, јединице локалне самоуправе и Радио Телевизија Републике Српске као медијски покровитељ.

 

Као партнер наведеној кампањи подршку је пружила и друштвено одговорна компанија „Molson Coors“ желећи да допринесе повећању безбједности у саобраћају и одговорнијој конзумацији алкохола.

 

И ове године специјализовано оглашавајуће возило облијепљено порукама кампање обићи ће велики број локалних заједница при чему ће се пуштати радио џингл припремљен за ову кампању.

У свакој локалној заједници гдје се оглашавајуће возило буде задржавало реализоваће се догађај у сарадњи са локалним Савјетима за безбједност саобраћаја и Ауто-мото друштвима, те промотерима „Molson Coors“/Јелен компанијом (дјељење летака, плаката, мајица а са тзв. „пијаним начарама“ симулираће се вожња у пијаном стању). 

Возачи треба да знају да:

  • алкохол слаби функционисање наших чула
  • алкохол успорава опажање битних појава у току вожње
  • алкохол слаби способност возача да безбједно управља возилом

Ако пијеш:

  • не управљај моторним возилом
  • замоли другу особу да те допрати до куће
  •  користи јавни превоз или такси превоз

И да знате :

  • количина од 0,5 промила алкохола у крви повећава ризик од настанка саобраћајне незгоде за два пута
  • са 1,0 промила алкохола у крви ризик од настанка незгоде седмоструко је већи, а са 1,4 промила двадесет пута већи.

 

Материјали за наведену кампању:

План кампање можете погледати овдје.

Летак кампање можете преузети овдје.

Плакат кампање можете преузети овдје.

План кретања специјализованог оглашавајућег возила можете преузети овдје.

 


©2016. АГЕНЦИЈА ЗА БЕЗБЈЕДНОСТ САОБРАЋАЈА РЕПУБЛИКE СРПСКЕ. Сва права задржана.
Покреће :  BitLab