Почела кампања "Нити једна чаша прије вожње"

Почела кампања

У Републици Српској данас је почела републичка превентивна кампања под називом "Нити 1 чаша прије вожње" чији је циљ побољшање безбједности смањењем броја возача који учествују у саобраћају под дејством алкохола.

Кампању, која ће трајати до 31. јануара, реализује Министарство саобраћаја, Министарство унутрашњих послова, Републичка управа за инспекцијске послове, Агенција за безбједност саобраћаја, Ауто-мото савез Републике Српске, те јединице локалне самоуправе.

Помоћник министра саобраћаја и веза Српске Наташа Костић рекла је да је обавеза Министарства да, прије свега, улаже у путну инфраструктуру и опрему на путевима.

- Сви гријешимо и највећи узрок саобраћајних незгода је грешка човјека - рекла је Костићава на озваничењу почетка кампање у Бањалуци.

Она је додала да на побољшању стања не треба да раде само републичке институције, већ да сваки појединац треба да уложи много, да крене од себе, да се понаша друштвено прихватљиво и утиче и на друге.

Директор Агенције за безбједност саобраћаја Српске Милија Радовић рекао је да је, према процјени Агенције, лани 20 лица погинуло у саобраћајним удесима који су повезани са конзумирањем алкохола, док их је 120 тешко повријеђено.

Радовић је најавио да ће, у оквиру кампање, специјализовано возило караван са билбордима проћи најмање 25 градова у Српској, биће емитован радио џингл, а медијски партнер кампање Радио-телевизија Републике Срске ће емитовати одговарајући видео у вези са кампањом.

Генерални секретар Ауто-мото савеза Српске Ранко Бабић рекао је да ће у оквиру кампање бити спроведене и радионице са лицима која возе радне машине и тракторе, а конзумирају алкохол, како би им скренули пажњу на опасности које их вребају.

Он је подсјетио на право које је Српска дала свим возачима, односно број 1285, те да ће након саобраћајне незгоде возило и путници бити бесплатно превезени.

Славко Давидовић из Градске управе Бањалука рекао је да се највећи град у Српској и град са највећим бројем регистрованих возила активно укључио у спровођење кампање.

Он је поручио грађанима Бањалуке и Српске да не сједају за волан ако су конзумирали алкохол јер повећавају шансу за настанак саобраћајне незгоде са смртним исходом или тешки повредама.

Бањалучанин Зоран Вујин, који је након саобраћајног удеса 1998. године остао у инвалидским колицима, поручио је возачима да мале грешке - понека чаша алкохолног пића, мало већа брзина или невезан појас, могу бити велике и драстично им промијенити живот.

Он је додао да је тада имао 26 година, породицу и много планова за будућност, али да му се послије незгоде цијели живот промијенио.

- Нисам везао бебједносни појас у аутомобилу и та мала грешка ми је направила велики проблем и проузроковала велику несрећу - навео је Вујин.

Начелник Јединице полиције за безбједност саобраћаја у МУП Горан Амиџић рекао је да је МУП предузео низ планских мјера с циљем смањења броја саобраћајних незгода.

- У овој години смо у томе и успјели - број саобраћајних незгода је смањен за 131, број смртно страдалих смањен је за седам, тешко повријеђених је мањи за 51, а лакше повријеђених за 291 - навео је Амиџић.

Он је додао да је ове године издато за 34.600 налога више, односно због прекршаја у саобраћају је санкционисано 261.297 починилаца. Из саобраћаја је искључено 18.203 возача због вожње под дејством алкохола, што је у поређењу са 11 мјесеци прошле године више за 4.118 или за 29,5 одсто.

Према његовим ријечима, из године у годину број учесника у саобраћајним незгодама под дејством алкохола се повећава, а исти је случај у вези са возачима који управљају аутомобилима под утицајем опијата.

 


©2016. АГЕНЦИЈА ЗА БЕЗБЈЕДНОСТ САОБРАЋАЈА РЕПУБЛИКE СРПСКЕ. Сва права задржана.
Покреће :  BitLab