ВОЗАЧИ ОПРЕЗ – НОВА ШКОЛСКА ГОДИНА ПОЧИЊЕ

ВОЗАЧИ ОПРЕЗ – НОВА ШКОЛСКА ГОДИНА ПОЧИЊЕ

Почетак септембра значи и почетак нове школске године, а то је знак свим возачима на повећани опрез у вожњи јер ће се у саобраћају наћи и велики број школараца . Дjеца су категорија рањивих учесника у саобраћају, јер у тој доби дjеца тек развијају своје вjештине за безбjедно кретање у саобраћају. С обзиром на такву чињеницу, грешке дjеце док се крећу су неминовне. Саобраћајне незгоде са пjешацима су један од водећих узрока смрти и ненамjерних повреда дjеце узраста од пет до девет година.

Због пандемије Ковид -19 начин реализације наставног плана и програма основних и средњих школа је у значајној мјери измјењен. Скраћени су часови, настава се реализује у више смјена што доприноси већем степену присутности и измјењивости пјешака, бициклиста и аутомобила у зонама школа. 

Због свега тога, све субјекте безбједности саобраћаја очекује огроман посао цијеле школске године, јер су одређене рестриктивне мјере и даље на снази због пандемије које значајно утичу на понашање свих учесника у саобраћају.

Безбједност дјеце у саобраћају зависи од одговорности свих одраслих, било да су у питању возачи, родитељи, васпитачи, учитељи и др. Возачи нису само дужни повећати опрез у близини школа, вртића, паркова, игралишта, возити прописаном брзином, већ пратити и претпоставити дјечије поступке.

Агенција за безбједност саобраћаја Републике Српске заједно са Министарством саобраћаја и веза, Министарством унутрашњих послова, Министарством просвјете и културе, Ауто-мото савезом Републике Српске и јединицама локалне самоуправе реализоваће превентивно-едукативне активности под називом  „ВОЗАЧИ, ШКОЛА ЈЕ ЗА НАС ОПРЕЗ ЈЕ ЗА ВАС“.

Поводом почетка нове школске године и ове године као и претходних година планиране су посјете школама.

Први дан нове школске године, 1. септембра 2020. године у 10.00 часова планирана је посјета ОШ „Бранко Ћопић“ у Приједору. Наведену школу ће посјетити Министар саобраћаја и веза Ђорђе Поповић, директор Агенције за безбједност саобраћаја Новица Крунић, Градоначелник Приједора Миленко Ђаковића, генерални секретар Ауто мото савеза Ранко Бабић те представници ПУ Приједор.

Том приликом МСц Никола Торбица, виши стручни сарадник за превенцију, планирање и вођењекампањана унапређењу безбједности саобраћаја, након што званичници поздраве малишане, зажеле им срећан почетак школовања и подјеле пригодне поклоне, одржаће им кратко предавање.

Поред наведене посјете у Приједор, исти дан у 10.00 часова биће уприличена посјета и Граду Дервенти гдје ће се посјетити ОШ „Никола Тесла“.

Том приликом биће представљен пројекат „Дајмо предност пјешацима“ који је финансиран од стране Агенције за безбједност саобраћаја (Јавни позив ЈЛС за достављање пројектних приједлога за суфинансирање из средстава која уплаћују друштва за осигурање

и филијале друштава за осигурање из ФБиХ као дио превентиве за реализацију пројеката унапређења безбједности саобраћаја)

Испред Агенције школу у Дервенти посјетиће Милан Илић и Милка Дубравац. Агенција је за малишане Дервенте обезбједила 200 бојанки и 200 сликовница.

План кампање можете преузети овдје.

Радио џинг можете преузети овдје.

Плакат можете преузети овдје.

Летак можете преузети овдје.

 

 

 


©2016. АГЕНЦИЈА ЗА БЕЗБЈЕДНОСТ САОБРАЋАЈА РЕПУБЛИКE СРПСКЕ. Сва права задржана.
Покреће :  BitLab