Почела кампања "Нити једна чаша прије вожње"

Почела кампања

У Републици Српској данас је почела републичка превентивна кампања "Нити једна чаша прије вожње", чији је циљ побољшање безбједности смањењем броја возача који учествују у саобраћају под дејством алкохола.

Кампању, која ће трајати до 31. јануара, спроводе Министарство саобраћаја, Министарство унутрашњих послова, Републичка управа за инспекцијске послове, Агенција за безбједност саобраћаја, Ауто-мото савез Републике Српске, јединице локалне самоуправе и Радио-телевизија Републике Српске као медијски партнер.

Замјеник директора Агенције за безбједност саобраћаја Српске Милија Радовић рекао је да је циљ кампање да су укаже на проблем алкохола у саобраћају, односно колико однеси живота.

Он је изјавио новинарима у Парку Младен Стојановић у Бањалуци да се уз почетак кампање обиљежава и Дан сјећања на погинуле у саобраћајним незгодама јер се због вируса корона тај дан није могао обиљежити у новембру.

- Табле са именима овдје, у парку, симболично приказују 118 смртно страдалих у саобраћајним незгодама у прошлој години - навео је Радовић.

Он је поручио свим возачима да никада не сједају за волан ако су претходно конзумирали алкохол, истичући да ће тако највише учинити и за своју безбједност и безбједност других учесника у саобраћају.

Генерални секретар Ауто-мото савеза Српске Ранко Бабић рекао је да постоје резултати кампање из ранијих година, али да нису сасвим задовољни.

- Када погледамо да смо 1998. године или 1999. године, када је био неупоредиво мањи број регистрованих возила у Српској и неупоредиво мањи број пређених километара, имали много, чак дупло, већи број страдалих у саобраћајним незгодама, јасно је да кампање дају резултате, али нисмо довољно задовољни - каже Бабић.

Он је додао да неће бити задовољни све док не буде смртно страдалих.

Бабић истиче да је промјена ставова возача, али и грађана веома тежак посао.

Он је напоменуо да густина саобраћаја није пресудан фактор за број саобраћајних незгода и оно што се на терену дешава.

- Чини нам се да наши ставови према безбједности саобраћаја и поштовању саобраћајних прописа нису довољно урасли у нас и да нам то прави велики проблем зато што, ако не поштујем један саобраћајни пропис, у већини случајева не поштујем ни други и зато су ове кампање добре јер скрећу пажњу да сви страдамо и то се, нажалост, дешава свима - каже Бабић.

За централни догађај у Парку Младен Стпојановић припремљено је 118 пластичних постоља са одштампаним именима која симболизују погинула лица свих националности на путевима у Републици Српској, док број 118 представља број погинулих у саобраћају у Српској у 2019. години.

Присутни су имали прилику да прислуже свијеће, а из специјализованог возила су пуштане поруке које се односе на кампању, дијељен је и промотивни материјал.

 


©2016. АГЕНЦИЈА ЗА БЕЗБЈЕДНОСТ САОБРАЋАЈА РЕПУБЛИКE СРПСКЕ. Сва права задржана.
Покреће :  BitLab