Почела кампања „Освјетлај образ домаћине! Означи трактор жутим ротационим свјетлом“

Почела кампања „Освјетлај образ домаћине! Означи трактор жутим ротационим свјетлом“

БИЈЕЉИНА - Републичка превентивна кампања „Освјетлај образ домаћине! Означи трактор жутим ротационим свјетлом“ почела је данас у Доњем Црњелову код Бијељине. На скупу више од 20 тракториста, међу којима је била и једна жена, подијељена су жута ротациона свјетла, моторна мазива и брошуре.

Генерални секретар Ауто-мото савеза Републике Српске Ранко Бабић рекао је да ће кампања трајати до краја мјесеца и да ће бити спроведена у више градова и општина Републике Српске.

„Кампања има за циљ да упозоримо возаче трактора на опасности које их вребају на путевима, а исто тако и какву опасност они представљају другим учесницима у саобраћају“, рекао је Бабић новинарима.

Он каже да умор пољопривредника који раде на њивама цијели дан, блато на гумама машина које се износи на пут, прљава стакла и неквалитетна свјетлосна сигнализација могући су узроци саобраћајних незгода.

Бабић је навео да ова акција траје 10 година и да се са њом жели дјеловати не само на возаче трактора и пољопривреднике, него на све учеснике у саобраћају.

Он је додао да у кампањи учествује свих 49 ауто-мото друштава, а велику подршку пружају Министарство саобраћаја и веза, Министарство унутрашњих послова, локалне заједнице и удружења пољопривредника.

Начелник Управе полиције МУП-а Републике Српске Далибор Иванић рекао је да су прошле године на путевима Српске евидентиране 94 саобраћајне незгоде у којима је пет возача трактора изгубило живот.

Он је додао да је у посљедњих пет година на путевима Републике Српске животе изгубило 23 возача трактора.

„Техничка исправност трактора и прикључних возила, али и подизање свијести у овом погледу веома су значајне“, рекао је Иванић.

Директор Агенције за безбједност саобраћаја Републике Српске Новица Крунић рекао је да је ова кампања за 10 година дала значајне резултата, прије свега у погледу смањења саобраћајних незгода.

Кампању реализују Ауто-мото савез, Агенција за безбједност саобраћаја Републике Српске, Министарство саобраћаја и веза, МУП, Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде, компанија „Оптима група“ и Рафинерија уља Модрича, те локалне заједнице.


©2016. АГЕНЦИЈА ЗА БЕЗБЈЕДНОСТ САОБРАЋАЈА РЕПУБЛИКE СРПСКЕ. Сва права задржана.
Покреће :  BitLab