Oдржана 5. сједница Савјета за безбједност саобраћаја Републике Српске

Oдржана 5. сједница Савјета за безбједност саобраћаја Републике Српске

МАЊЕ ПОГИНУЛИХ НА ПУТЕВИМА У РЕПУБЛИЦИ СРПСКОЈ. У периоду од 2011. године до 2020. године, на путевима Републике Српске смањен је број погинулих лица за 38.2% док је број тешко повријеђених лица смањен за 33.8%.

Министар саобраћаја и веза Републике Српске Недељко Ћорић изјавио је данас у Бањалуци да је прошле године у саобраћајним несрећама у Српској погинуло 101 лице, што је око 11 одсто мање него у 2019. години.

 

"Охрабрују нас и резултати из првих пет мјесеци ове године. Крећемо се према нашим задатим циљевима, а наш десетогодишњи циљ је био да број погинулих максимално смањимо, односно да тај број не прелази 85 погинулих годишње", рекао је Ћорић новинарима након сједнице Савјета за безбједност саобраћаја, којој је предсједавао предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић.


Ћорић је навео да је акценат сједнице стављен на превентиву и најавио да ће се у наредном периоду много радити на подизању свијести свих учесника у саобраћају како би се избјегле нежељене посљедице.

Неопходно је, тврди Ћорић, урадити много тога да би се смањио број страдалих у саобраћајним несрећама, али и материјални трошкови које свака несрећа узрокује.

"Имамо велике инвестиције у оквиру Министарства унутрашњих послова које се односе на праћење брзине кретања возила, праћење лица која конзумирају алкохол и друга опојна средства. Ту су и значајна улагања у магистралне, регионалне путеве, као и ауто-путеве. Дајемо значајан допринос у том правцу и тако ћемо радити и убудуће", истакао је Ћорић.

Директор Агенције за безбједност саобраћаја Новица Крунић навео је да један од закључака данашње сједнице да се ради на локалном развоју савјета за безбједност саобраћаја.

"Ми смо већ кренули с тим активностима у већим центрима као што су Приједор, Бијељина, Зворник и Источно Сарајево. Имамо добре резултате, који се морају даље унапређивати, те смо формирали нову радну групу за безбједност саобраћаја, која треба да да нову енергију за праћење безбједности саобраћаја у Српској", рекао је Крунић.

Он је додао да се од формирања Агенције до данас број смртно страдалих на путевима у Српској смањио за 36 одсто.

Члан Савјета за безбједност саобраћаја Сњежана Петковић подсјетила је да је 2011. године на путевима у Српској смртно страдало 150 лица, а данас на 100.000 становника има 8,5 погинулих.

"Циљ је да достигнемо резултате скандинавских земаља, које годишње имају 2,8 погинулих на 100.000 становника", додала је Петковићева.


©2016. АГЕНЦИЈА ЗА БЕЗБЈЕДНОСТ САОБРАЋАЈА РЕПУБЛИКE СРПСКЕ. Сва права задржана.
Покреће :  BitLab