Завршен Ауто-рели АМС РС „Козара – Сутјеска 2021“, најбољи возачи из Требиња и Прњавора

Завршен Ауто-рели АМС РС „Козара – Сутјеска 2021“, најбољи возачи из Требиња и Прњавора

ТЈЕНТИШТЕ – Традиционални Ауто-рели АМС РС „Козара – Сутјеска 2021“, који је ове године окупио 110 учесника, након три дана такмичења широм Српске завршен је у недељу (18. јул 2021) на Тјентишту побједом возача из Требиња и Прњавора.

Претходна два дана одржана су такмичења на Козари и у Источном Сарајеву, а након завршног испита спретности у Долини хероја на Тјентишту, у генералном пласману у екипној конкуренцији славили су чланови АМКК Леотар из Требиња у групи СПРИНТ, док су возачи из АМД Прњавор били најбољи у нешто споријој групи ТУРИСТ.

Директор Агенције за безбједност саобраћаја Новица Крунић присуствовао је завршници и уручивању награда.

У појединачној конкуренцији дугогодишњи шампион Сутјеске Вучко Башић из АМД „Херцеговина“ из Требиња и ове године је био највјештији и најбржи у генералном пласману у групи СПРИНТ, а у групи ТУРИСТ бољи од осталих био је његов клупски колега Мишо Миљанић.

Као и сваке године, осим брзине и спретности, бодовало се и поштовање саобраћајних прописа током оцјенске вожње, као и теоријско знање које је провјеравано саобраћајним тестовима.

„Било је сјајно. Ове године имали смо скуп у Источном Сарајеву, то је било централно мјесто гдје смо се скупили ми са истока и возачи са запада, а одатле смо кренули, возили слалом, испит спретности и тачности, радили теорију о познавању прописа, све смо сажели. Млађим возачима порука да се морају понашати у складу са прописима, како налаже полиција и стање на путевима, јер све мимо тога није добро“, рекао је Башић.

У женској конкуренцији побиједила је Сања Томић из Источног Сарајева, док је најспретнији возач, односно најбољи у испитима спретности био Игор Милутиновић из АМКК Леотар.

Награђен је и најстарији учесник релија Ненад Бабић (73) из Лакташа.

Генерални секретар Ауто-мото савеза Републике Српске Ранко Бабић подсјетио је да је ово 20 послијератни рели, који баштини традицију некадашњег релија из времена бивше Југославије.

„Проширили смо рели, повезали два национална парка и између тога тражимо неку од битних туристичких дестинација које промовишемо, тако да рели има туристички, превентивно-образовни и културно-историјски карактер. Ове године укључили смо и СУБНОР, пошто је 80 година од почетка борбе против фашизма на овим просторима“, навео је Бабић.

 

Он је нагласио да је најважнија порука Ауто-релија АМС РС „Козара – Сутјеска“ да треба поштовати саобраћајне прописе, а да спортски возачи управо на оваквим догађајима имају прилику да на безбједан начин покажу спретност и брзину.

Поводом осам деценија од почетка борбе против фашизма, делегација, у којој су уз Бабића били и замјеник начелника општине Фоча Весна Рашевић и члан Предсједништва СУБНОР-а Српске Рајко Ћапин, положила је цвијеће на Спомен-костурницу партизанским борцима погинулим у Бици на Сутјесци.

Традиционални превентивно-туристички Ауто-рели АМС РС „Козара – Сутјеска 2021“, возио се од петка (16. јул 2021.) са стартом на Мраковици у Националном парку Козара до недјеље на Тјентишту у Националном парку Сутјеска.

Рели је наставио традицију подсјећања на значајне датуме из наше историје у вријеме Другог свјетског рата, а у вези са устанком и борбом против фашизма, као и промоцију националних паркова Козара и Сутјеска, али и свих других туристичких потенцијала Републике Српске.

Поред тога, Ауто-рели АМС РС „Козара – Сутјеска 2021“ имао је за циљ и ширење саобраћајне културе, повећање саобраћајне безбједности и промоцију ауто-мото и спортских активности.

 

 

 

 

 

 


©2016. АГЕНЦИЈА ЗА БЕЗБЈЕДНОСТ САОБРАЋАЈА РЕПУБЛИКE СРПСКЕ. Сва права задржана.
Покреће :  BitLab CMS