Бања Лука - обиљежен дан сјећања на жртве саобраћајних незгода

Бања Лука - обиљежен дан сјећања на жртве саобраћајних незгода

У Бањој Луци је данас обиљежен Свјетски дан сјећања на жртве саобраћајних незгода. У склопу обиљежавања симулирана је саобраћајна несрећа и збрињавање повријеђених пацијената.

Република Српска је репресивним и превентивним мјерала успјела да за десет година број погинулих у саобраћајним несрећама смањи за 40 одсто, изјавио је данас у Бањалуци помоћник министра саобраћаја и веза Драган Станимировић.

 

На обиљежавању Свјетског дана сјећања на жртве саобраћајних незгода, Станимировић је нагласио да годишње у свијету у саобраћајним незгодама погине више од 1,3 милиона људи, док око 50 милиона људи задобије трајни инвалидитет.

Станимировић је навео да је данашњи дан посвећен свим погинулим и повријеђеним у саобраћајним незгодама, као и њиховим породицама.

"У Републици Српској је у прошлој години 101 лице погинуло у саобраћајним несрећама, што је значајан помак у односу на референтну 2011. годину", рекао је Станимировић новинарима у Бањалуци.

 

Он је додао да је циљ свих мјера које се реализују у Републици Српској да број страдалих у саобраћајним незгодама буде сведен на минимум.

Директор Агенције за безбједност саобраћаја Новица Крунић навео је да се обиљежавање Свјетског сада сјећања на жртве саобраћајних незгода у Српској организује традиционално од 2005. године.

"Циљ је едукативни, васпитни и опомињући. Број погинулих из године у годину се смањује, што говори да мјере које предузимамо дају резултате. Очекујемо да ће ове године број страдалих бити мањи него прошле године", навео је Крунић.

 

Крунић је подсјетио да се у Републици Српској овај дан обиљежава у 12 локалних заједница, у којима представници надлежних институција, установа и организација, указују грађанима, посебно будућим возачима, шта значи безбједно учествовати у саобраћају.

Обиљежавање Свјетског дана сјећања на жртве саобраћајних незгода организују Министарство саобраћаја и веза, Министарство унутрашњих послова, Агенција за безбједност саобраћаја, Ауто-мото савез, Црвени крст и други.

 

 


©2016. АГЕНЦИЈА ЗА БЕЗБЈЕДНОСТ САОБРАЋАЈА РЕПУБЛИКE СРПСКЕ. Сва права задржана.
Покреће :  BitLab