ЗНАТНО ПОВЕЋАЊЕ КОРИШТЕЊА СИГУРНОСНОГ ПОЈАСА

ЗНАТНО ПОВЕЋАЊЕ КОРИШТЕЊА СИГУРНОСНОГ ПОЈАСА

БАЊАЛУКА, 16. ДЕЦЕМБРА /СРНА/ - Мјерење индикатора безбједности саобраћаја у Републици Српској у овој години показало је да је дошло до повећања процента кориштења сигурносног појаса, док су лошији показатељи када је у питању вожња под дејством алкохола и кориштења мобилног телефона током вожње.

Резултате мјерење ових индикатора данас су у Бањалуци презентовали представници Агенције за безбједност саобраћаја Републике Српске и Саобраћајног факултета у Добоју.

Замјеник директора Агенције за безбједност саобраћаја Милија Радовић изјавио је данас у Бањалуци да је ово треће мјерење индикатора безбједности саобраћаја проведено у Српској.

"Кад је Агенција основана прије 10 година, кориштење безбједносног појаса на предњим сједиштима било је на нивоу од 39 одсто, док је сада 82 одсто", рекао је Радовић новинарима током презентације резултата проведеног истраживања.

Према његовим ријечима, у односу на 2019. годину, дошло је до погоршања када је у питању брзина кретања.

"Сад је више возача који возе преко ограничења. Забрињава и употреба мобилног телефона, која представља огроман ризик за изазивање саобраћајних незгода. Не можемо бити задовољни ни са индикатпором алкохол, који је веома висо", нагласио је Радовић.

Он је најавио да сутра у Српској почиње кампања "Лако је алкохол одбити", која ће трајати до краја јануара, с циљем да се превентивно дјелује на возаче да током предстојећих празника посебно воде рачуна да не сједају за волан ако конзумирају алкохол.

Радовић је навео да индикатори одржавају стање система безбједност саобраћаја.

"Ако имате велики број возача који возе под утицајем алкохола, велики број оних који прекорачују брзину кретања, мали број оних који користе сигурносни појас, ситуација није добра и за посљедицу ће имати велики број саобраћајних незгода. Због тога су оваква истраживања од посебног значаја“, напоменуо је Радовић.

Професор безбједности саобраћаја на Саобраћајном факултету у Добоју Бојан Марић истакао је да је по многим индикаторима видљиво знатно побољшање стања у безбједности саобраћаја.

"Проценат возача који везују појас у развијеним земљама је око 95 одсто, а ми смо на нивоу од 85 одсто, док око 82 одсто сувозача веже појас. Кад видимо гдје смо били прије десет година, напредак је огроман“, појаснио је Марић.

Марић је навео да је најлошија карика у безбједности саобраћаја у односу на развијене земље изградња одрживог система безбједности саобраћаја, а то подразумијева стабилне изворе финансирања.

"Пред нама је израда нове стратегије безбједности саобраћаја и један од сегмената који морамо да унаприједимо је финансирање безбједности саобраћаја", рекао је Марић.

 


©2016. АГЕНЦИЈА ЗА БЕЗБЈЕДНОСТ САОБРАЋАЈА РЕПУБЛИКE СРПСКЕ. Сва права задржана.
Покреће :  BitLab CMS