ИСТОЧНО САРАЈЕВО, почела кампања "Ретро је ин! Вози напријед, погледај назад!"

ИСТОЧНО САРАЈЕВО, почела кампања

У Републици Српској је прошле године у саобраћају смртно страдало 101 лице, од којих девет возача мопеда или мотоцикла, рекао је представник Агенције за безбједност саобраћаја Српске Милан Илић.

Илић је нагласио да је циљ републичке кампање, која је почела у Источном Срајеву, да скрене пажњу возачима, пјешацима и бициклистима на мотоциклисте, којих је сваким даном све више у саобраћају.

"Велики је број погинулих возача мопеда и мотоцикла у саобраћајним незгодама, због чега је оваква обука од изузетно великог значаја", истакао је Илић, напоменувши да их је 2020. године погинуло 13 одсто.

Према његовим ријечима, кампања "Ретро је ин! Вози напријед, погледај назад!" намијењена је и возачима мотоцикала и мопеда да би се указало на значај правилног кориштења заштитне кациге и опреме у вожњи.

Илић је додао да ће Агенција покушати да пронађе модел да што више мотоциклиста и мопедиста прође обуку.

Представник Мото-клуба "Лонг рајдерс" Милан Самарџићи рекао је да је прошле године дошао на идеју да организује овакву обуку, када је био на једној показној вјежби на којој је схватио колико не зна о мотоциклизму.

Према његовим ријечима, на овој вјежби уче како избјећи препреке, како мотоцикл функционише и како да најбоље искористе све његове карактеристике, спасу себе и остале учеснике у саобраћају.

Предсједник Мото-клуба "Безбједност" и лиценцирани тренер за вожњу Витомир Голушин нагласио је да је овај тренинг намијењен свима од седам до 77 година да би мотоциклисти проширили знање и научили вјештине управљања мотором.

Кампању ће током љета спроводити министарства саобраћаја и веза и унутрашњих послова Републике Српске, Агенција за безбједност саобраћаја Српске, републички Ауто-мото савез, те јединице локалне самоуправе.

 

 


©2016. АГЕНЦИЈА ЗА БЕЗБЈЕДНОСТ САОБРАЋАЈА РЕПУБЛИКE СРПСКЕ. Сва права задржана.
Покреће :  BitLab CMS