Предавање на тему „Безбједност младих у саобраћају“ одржано у Teхничкој школи у Бањој Луци

Предавање на тему „Безбједност младих у саобраћају“ одржано у Teхничкој школи у Бањој Луци

Избјегавање конзумирања алкохола, поштовање ограничења брзине, везање појаса и некориштење мобилног телефона током вожње је пут да млади возачи и други учесници у саобраћају буду безбједни, поручено је данас на предавању у Бањалуци "Безбједност младих у саобраћају".

Предавање је одржано за ученике Средње Техничке школе у оквиру пројекта "Кад се живот преокрене" Агенције за безбједност саобраћаја Републике Српске.

Предавач у оквиру пројекта Дејан Трнинић рекао је да је на то важно скренути пажњу, посебно у вријеме матурских прослава, те поручио да аутомобил треба оставити код куће, планирати излазак и пронаћи сигуран повратак кући.

Трнинић, који је повријеђен као возач аутомобила са тек навршених 19 година, рекао је да се личном причом указује на све ризике које носи небезбједна вожња.

Он је испричао да је, враћајући се из града, под утицајем алкохола изгубио контролу над возилом и ударио у дрво.

"Осим тога нисам ни везао заштитни појас, возио сам брзо, што је допринијело томе да сам тешко повријеђен. У тој незгоди повриједио сам кичмену мождину и наредне четири године провео сам у инвалидским колицима", изјавио је Трнинић новинарима у Бањалуци.

Он је додао да је послије успио да се дјелимично опорави, те да се данас креће уз помоћ штака и ортопедских помагала.

"Желимо да `наша прича` не постане `њихова прича` и да из наших грешака извуку неке поуке", рекао је Трнинић.

Никола Торбица из Агенције за безбједност саобраћаја Српске истакао је да је сврха предавања да се ученицима скрене пажња на важност одговорног односа у саобраћају, јер се незподе и повреде могу догодити свима.

Он је додао да се данашњим предавањем у Бањалуци завршава пројекат "Кад се живот преокрене", који траје једну школску годину и обухватио је 15 јединица локалне самоуправе и око 2.000 ученика.

"Желимо да тај број повећамо и крајњи циљ је да допремо до сваког ученика у Српској и да научи све важно о безбједности у саобраћају", поручио је Торбица. Ученица другог разреда Техничке школе Николина Јањић истакла је да сви у саобраћају требају да буду безбједни и поручила да су због тога и важна оваква предавања, док је ученик другог разреда Лука Шкорић указао да све више младих вози под дејством алкохола и да на тај начин угрожавају, не само себе, већ и остале учеснике у саобраћају.

 


©2016. АГЕНЦИЈА ЗА БЕЗБЈЕДНОСТ САОБРАЋАЈА РЕПУБЛИКE СРПСКЕ. Сва права задржана.
Покреће :  BitLab CMS