Ако ме волиш... остави телефон док возиш!

Ако ме волиш... остави телефон док возиш!

Компанија M:тел и ове године позива возаче да буду одговорни и оставе телефон док су за воланом. Слоганом „Ако ме волиш остави телефон док возиш“, M:тел компанија у сарадњи са Агенцијом за безбједност саобраћаја Републике Срспске и Ауто мото савез Републике Српске проводи кампању којом се настоји подићи свијест возача колико је важно бити одговоран и до каквих посљедица може довести чак и мала непажња у вожњи.

Друштвена одговорност је важан сегмент пословања компаније М:тел, а један од најбољих доказа томе је и активно учешће ове компаније у активностима за подизање свијести возача о неопходности одговорног понашања у вожњи, посебно када је у питању употреба мобилних телефона за воланом.

Статистике су јасан показатељ да је итекако потребно подсјетити све нас на чињенице које би требало да су свима познате, а тичу се броја незгода узрокованих управо коришћењем мобилних телефона током вожње.

Овоме у прилог наводимо и конкретне резултате истраживања која кажу да и најкраћи поглед на екран мобилног телефона у вожњи одвлачи пажњу возача од управљања возилом у трајању од једне до двије секунде. То значи да при брзини од 50 км на сат, ваше возило за двије секунде пређе 28 метара! Дакле, ваше возило ’нема возача’ чак 28 метара, а за то вријеме могуће је да не видите пјешака, боју на семафору или било какво друго дешавање у саобраћају. Колико је ово важно, говори и чињеница да су истраживања дошла до податка да је писање порука, примјера ради, у процентима опасније чак и од вожње под дејством алкохола!

Агенција за безбједност саобраћаја Републике Српске је у прољеће 2021. године спровела четврто истраживање Индикатора безбједности саобраћаја у Републици Српској. Један од индикатора је био и индикатор употребе мобилних телефона у вожњи возача путничких аутомобила и доставних возила до 3,5t, возача тешких теретних возила преко 3,5t и возача аутобуса

Када су у питању наведени индикатори, у односу на мјерење које је радила Агенција 2020. године, дошло је до незнатног смањења употребе мобилних телефона у вожњи возача путничких аутомобила и доставних возила до 3,5t са 6,3% у 2020. години на 6,0% у 2021. години. Када се погледа укупна вриједност индикатора „употреба мобилних телефона у вожњи возача тешких теретних возила преко 3,5t“ на подручју Републике Српске она је износила 13,8% у 2021. години и знатно је већа у односу на вриједност из 2020. године (10,0%). Такође, укупна вриједност индикатора „употреба мобилних телефона у вожњи возача аутобуса“ на подручју Републике Српске у 2021. години је износила 10,2% и овдје је уочљиво повећање у односу на 2020. годину (4,3%).

Управо због свега наведеног, M:тел компанија и овога пута настоји да овом кампањом подсјети да ништа није важније од живота, те да ниједна порука или позив нису разлог да угрозимо себе и друге.

Радио џингл можете преузети овдје. 

 


©2016. АГЕНЦИЈА ЗА БЕЗБЈЕДНОСТ САОБРАЋАЈА РЕПУБЛИКE СРПСКЕ. Сва права задржана.
Покреће :  BitLab CMS