Превентивна кампања „Опрезни пазе на путне прелазе“ у Приједору

Превентивна кампања „Опрезни пазе на путне прелазе“ у Приједору

Измене Закона о Жељезницама Републике Српске које се односе на финансирање одржавања путних прелаза донеле су нови правилник о укрштању путева и пруга у Српској, који боље објашњава приступ путним прелазима и начин њиховог одржавања – нагласила је у Приједору на радном састанку у оквиру превентивне кампање „Опрезни пазе на путне прелазе“ Весна Вожни, помоћник министра за жељезнички, ваздушни и водни саобраћај у Републици Српској.

– Поражавајуће и алармантно је да је у последњих осам година на путним прелазима у Републици Српској погинуло 20 људи. Због тога је ова наша кампања још значајнија и надамо се да ће уродити плодом. У осам месеци ове године није било погинулих у удесима на путним прелазима. Не смемо заборавити да воз увек има предност – истакла је Весна Вожни, помоћник министра за жељезнички, ваздушни и водни саобраћај у Републици Српској.

Начелник Полицијске управе Приједор Сретоја Вујановић, рекао је да се на подручју ове управе од 2016. године до данас десило 12 саобраћајних незгода на путним прелазима, где је у две незгоде смртно страдало пет лица.

Директор Сектора за управљање и регулисање саобраћаја у Жељезницама Републике Српске Раде Цвијановић, истакао је да је видљиво да кампања доноси одређене резултате.

– Успевамо да дођемо до свести учесника у саобраћају који сада, последњих година, додатно обраћају пажњу приликом преласка преко путних прелаза него у претходном периоду. То показује и статистика. Ма колико обезбедили прелазе, ако немамо самосвест и личну одговорност, не обратимо додатну пажњу и не поштујемо саобраћајне прописе, може доћи до трагедија, које настојимо да својим превентивним активностима спречимо. – поручио је Цвијановић.

Вршилац дужности заменика директора Агенције за безбједност саобраћаја Републике Српске Милија Радовић, рекао је да је у плану бројање возила на путним прелазима ради регулисања нивоа заштите, а да је, без обзира на ниво заштите, људски фактор јако важан.

– И на местима гђе је пруга обезбеђена светлосном саобраћајном сигнализацијом, браницима и полубраницима, имамо случајева да возачи прелазе и оштећују опрему, угрожавајући своју и безбедност других учесника у саобраћају. Зато је јако важан рад на промени понашања учесника у саобраћају, а било је и говора о недовољној заступљености проблема преласка преко путних прелаза у обукама у ауто-школама и на возачким испитима, што би требало променити – додао је Радовић.

Заменик градоначелника Приједора Жарко Ковачевић рекао је да је обавеза града да заједно са свим субјектима пуно више ради на превенцији саобраћајних незгода.

– Сви можемо дати допринос да се саобраћајне незгоде не дешавају – додао је Ковачевић.

Радном састанку присуствовали су и представници Инспектората Републике Српске, „Путева Републике Српске“ и Ауто-мото друштва „Приједор“, а учесници су након састанка обишли путни прелаз Тополик у истоименом насељу.

На територији пруга Жељезница Републике Српске укупно је 247 путних прелаза и сви су на одговарајући начин осигурани. Од 247 путних прелаза, 36 је обезбеђено сигнално сигурносном опремом, 23 светлосном и звучном сигнализацијом и полубраницима, 13 са механичким браницима којима рукује жељезнички радник док је 211 путних прелаза осигурано саобраћајним знаковима на путу и троуглом прегледности.

На подручју града Приједора налази се 35 путних пелаза, од чега је 32 осигурано саобраћајним знаковима на путу и троуглом прегледности, 2 путна прелаза су осигурана механичким браницима са којима рукује жељезнички радник и 1 путни прелаз који је осигуран полубраницима и светлосно-звучном сигнализацијом.


©2016. АГЕНЦИЈА ЗА БЕЗБЈЕДНОСТ САОБРАЋАЈА РЕПУБЛИКE СРПСКЕ. Сва права задржана.
Покреће :  BitLab CMS