Европска недјеља мобилности у Милићима

Европска недјеља мобилности у Милићима

Општина Милићи у сриједу (21. септембар 2022.) је била домаћин међународне манифестације "Европска недеља мобилности", у оквиру које су Агенција за безбједност саобраћаја Републике Српске (РС), Ауто-мото савез (АМС) РС, Полицијска станица Милићи и Ауто-мото друштво "Милићи" организовали рад са најрањивијим категоријама учесника у саобраћају - малишанима из вртића, основцима и средњошколцима.

Руководилац Одсјека за возаче, путеве и возила при Агенцији за безбједност саобраћаја РС Никола Tорбица изјавио је новинарима да је циљ обиљежавања Дана безбједности саобраћаја образовање од најмлађих учесника у саобраћају до ученика средњих школа који су будући возачи.

"Малишанима из вртића и ученицима од првог до трећег разреда Основне школе `Алекса Јакшић` одржано је предавање о теми `Десет лекција које живот значе` које садржи правила о понашању у саобраћају", рекао је Tорбица.

Он је истакао да је средњошколцима представљен симулатор безбједности саобраћаја, односно симулатор превртања возила који показује ефекте везивања сигурносног појаса.

Самостални виши стручни сарадник за односе са јавношћу и међународну сарадњу АМС РС Перица Пећанац изјавио је новинарима да овај савез, заједно са 48 ауто-мото друштава, сваке године спроведе тридесетак републичких саобраћајних превентивних активности.

Он је навео да се Европска недјеља мобилности обиљежава од 16. до 22. септембра у сарадњи са партнерима - Министарством саобраћаја и веза РС, Министарством унутрашњих послова РС, Агенцијом за безбједност саобраћаја РС и локалним заједницама.

Пећанац је рекао да имају одличну интеракцију са дјецом, да је одзив велики и, што је најбитније, дјеца усвајају знање. Додао је да је циљ Европске недјеље мобилности да представи немоторни саобраћај, односно да се што више користе алтернативне врсте превоза, те савјетовао грађанима да више шетају, возе бицикл и друже се.

Начелник Милића Марко Савић изјавио је новинарима да ова општина сваке године подржава овакве едукативне активности.

"Симулатор безбједности саобраћаја на интересантан начин приближава ученицима на који начин могу бити безбједни у саобраћају, јер су у доби када одлучују да полажу возачки испит, нарочито ако имамо податак да је у незгодама са смртно страдалим лицима 25 одсто младих", навео је Савић.

Он је рекао да млади треба да поштују поравила о безбједности у саобраћају јер она нису ничији хир, већ су искуство и потреба да би били безбједнији и да би спасили оно што је најважније - животе свих.

(Извор: Срна)


©2016. АГЕНЦИЈА ЗА БЕЗБЈЕДНОСТ САОБРАЋАЈА РЕПУБЛИКE СРПСКЕ. Сва права задржана.
Покреће :  BitLab CMS