Посвећени урбаној мобилности: Најмлађи се такмичили у вожњи бицикла

Посвећени урбаној мобилности: Најмлађи се такмичили у вожњи бицикла

У оквиру Европске седмице мобилности, на Тргу Крајине најмлађи су се данас на полигону спретности такмичили у вожњи бицикла. Ријеч је о активности коју организује Град Бања Лука у сарадњи са Агенцијом за безбједност саобраћаја и Ауто – мото савезом Републике Српске, који су за оне најспретније обезбиједили пригодне награде (прво мјесто бицикл, а за друго и треће руксаке).

Градоначелник Драшко Станивуковић, који је обишао полигон на Тргу Крајине, казао је да је и ово прилика да најмлађи науче о безбједности у саобраћају.

Град посвећено ради на унапређењу урбане мобилности, а према ријечима градоначелника – већ је урађено десет километара бициклистичких стаза, обиљежене су постојеће, постављени су паркинзи за бицикле, почело постављање нових паметних аутобуских стајалишта.

-Завршавамо и студију јавног превоза, а све ове активности су у циљу да на улицама имамо мање аутомобила, а више бицикала, суграђана који користе јавни превоз и друге видове кретања који су еколошки прихватљивији – поручио је градоначелник.

Најавио је да се постпено ради на томе да поједине улице у центру града претворе у пјешчке и бициклистичке зоне, попут Српске и Гајеве улице, али и на великом пројекту да цијела Улица краља Петра Првог Карађорђевића буде једносмјерна.

Радићемо и на постављању нових терминала за БЛ бајк, пунктова за електричне тротинете, новој сигнализацији, обезбјеђивању пјешачких прелаза и другим пројектима из ове области – навео је он.

Јелица Лубура, стручни сарадник у Ауто-мото савезу Републике Српске казала је да је данашња активност традиционална, коју су организовали у сарадњи са ресорним институцијама.

Осим полигона спретности, за наше мале такмичаре из основних школа са подручја града направили смо и тест из познавања саобраћајних прописа и она дјеца која су положила тест, учествовала су у вожњи бицикла и најбољи ће добити вриједне награде које је обезбиједио Ауто-мото савез – казала је она.

Истакла је да им је циљ промоција бициклизма као здравог и алтернативног вида превоза и скретање пажње јавности на штетност употребе моторних возила.

Милан Илић, руководилац одсјека  за координацију, планирање и статистике, из Агенције за безбједност саобраћаја казао је да се сваке године, па тако и ове од 16. до 22. септембра широм Републике Српске, обиљежава Европска седмица мобилности.

Трудимо се да ову активности спроведемо у што већем броју градова с циљем унапређења и промовисања урбане мобилности. Заправо, промовишемо пјешачење, употребу бицикла и других алтернативних превозних средстава како бисмо утицали на смањење моторизованог саобраћаја и на тај начин унаприједили здравље нашег становништва и уједно заштитили животну средину – закључио је Илић.

  

 

 


©2016. АГЕНЦИЈА ЗА БЕЗБЈЕДНОСТ САОБРАЋАЈА РЕПУБЛИКE СРПСКЕ. Сва права задржана.
Покреће :  BitLab CMS