ПОЧЕЛА КАМПАЊА “ЛАКО ЈЕ АЛКОХОЛ ОДБИТИ”

ПОЧЕЛА КАМПАЊА “ЛАКО ЈЕ АЛКОХОЛ ОДБИТИ”

Алкохол је један од главних узрочника саобраћајних незгода, које имају најчешће смртне посљедице, поручено је на почетку кампање "Лако је алкохол одбити" у бањалучкој Гимназији.

Помоћник министра саобраћаја и веза Републике Српске Драган Станимировић позвао је возаче да не управљају возилима под дејством алкохола и да на тај начин заштите свој и животе других људи.

Он је упозорио да је алкохол најчешћи узрочник саобраћајних незгода, посебно оних са најтежим посљедицама.

"Коришћење алкохола код возача прије свега смањује пажњу, продужава вријеме реаговања у случају опасних ситуација и возачи под дејством алкохола су склонији непоштовању саобраћајних прописа. Све то утиче на повећање ризика од саобраћајних незгода", рекао је Станимировић новинарима у бањалучкој Гимназији гдје је за ученике ове образовне установе организовано предавање о теми "Безбједност младих у саобраћају".

Директор Агенције за безбједност саобраћаја Српске Младен Петровић рекао је да је лани у 29,5 одсто саобраћајних незгода са смртним исходом један од учесника био под дејством алкохола, а у десет саобраћајних незгода возачи су имали у крви више од 1,5 промила алкохола.

Предавач на пројекту "Кад се живот преокрене" и директор Удружења жртава саобраћајних несрећа "Степ" Дејан Трнинић рекао је да су млади возачи од 18 до 29 година старости у највећем ризику да страдају у саобраћају, што показују и свјетске статистике.

Трнинић, који је и сам жртва саобраћајне несреће, истакао је да млади треба да уче на туђим грешкама како "ова прича не би постала њихова".

Јелица Лубура из Ауто-мото савета Републике Српске рекла је да је циљ кампање повећање безбједности саобраћаја и смањење броја возача који управљају возилима под дејством алкохола. Она је нагласила да се кампања спроводи у периоду када има највише славља и када се конзумира већа количина алкохола.

Кампања "Лако је алкохол одбити" трајаће до 31. јануара, а спроводе је Министарство саобраћаја и веза, Министарство унутрашњих послова, Републичка управа за инспекцијске послове, Агенција за безбједност саобраћаја, Ауто-мото савез, јединице локалне самоуправа, Радио-телевизија Републике Српске као медијски партнер и компанија "Витинка".

 

 

 

 

 

 

 

 

 


©2016. АГЕНЦИЈА ЗА БЕЗБЈЕДНОСТ САОБРАЋАЈА РЕПУБЛИКE СРПСКЕ. Сва права задржана.
Покреће :  BitLab CMS