Успјешно одржана XII Међународна конференција „Безбједност саобраћаја у локалној заједници“

Успјешно одржана XII Међународна конференција „Безбједност саобраћаја у локалној заједници“

Министарство саобраћаја и веза Републике Српске и Агенција за безбједност саобраћаја Републике Српске 26. и 27. октобра 2023. године, у Бањој Луци, успјешно су организовали XII Међународну конференцију „Безбједност саобраћаја у локалној заједници“. Конференција је одржана под покровитељством Владе Републике Српске и Савјета за безбједност саобраћаја Републике Српске а уз подршку Европског савјета за безбједност саобраћаја.

На овогодишњој конференцији учествовало је преко 250 стручњака из области безбједности саобраћаја. Поред представника јединица локалне самоуправе Републике Србије, Републике Словеније, Републике Сјеверне Македоније, Републике Хрватске, Републике Црне Горе и Републике Српске, конференцији су присуствовали и представници у Влади Републике Србије, Босне и Херцеговине и Републике Српске, те  Агенције за безбедност саобраћаја Републике Србије, Јавне агенцији за безбједност саобраћаја Републике Словеније, Савјета за безбједност саобраћаја Републике Сјеверне Македоније, Ауто–мото савеза Републике Србије и Републике Српске, представници факултета, удружења грађана Републике Српске и остали.

 

Част и задовољство је напоменути, да је и на овогодишњој конференцији, путем видео презентације, учешће узео и директор Европског савјета за безбједност саобраћаја Антонио Авеносо. На конференцији су присуствовали и гости из амбасада Румуније, Турске, Словеније и Црне Горе.

Младен Петровић, директор Агенције за безбједност саобраћаја Републике Српске као домаћин конференције у уводном обраћању поздравио је све присутне, наводећи да све институције које се баве безбједношћу саобраћаја имају исти циљ а то је подизање свијест о значају безбједности у саобраћају и поштовању прописа. Истакао је да је стање безбједности саобраћаја значајно подигнуто у посљедних десет година, да је број погинулих смањен скоро за 40 процената,  али коначан циљ треба да буде ни један изгубљен живот на путевима Републике Српске. Директор је у уводном обраћању навео и одличну сарадњу са Агенцијом за безбедност саобраћаја Републике Србије, као и стручну и материјалну помоћ коју Агенција Српске има од стране Агенције Србије. Захвалио се јавним предузећима које су подржале организацију конференције као и осталим спонзорима конференције.

 

Бранко Стаматовић, директор Агенције за безбедност саобраћаја Републике Србије, поздравио је све присутне те навео, да је веома значајна сарадња између двију Агенција и да је основни циљ безбједнији саобраћај како у Србији тако и у Републици Српској као и у цијелом региону. Навео је да ће Агенција за безбедност саобраћаја Републике Србије увјек бити подршка раду Агенцији за безбједност саобраћаја Републике Српске те се нада реализацији неких заједничких пројеката у наредном периоду.

Недељко Чубриловић, Министар саобраћаја и веза у Влади Републике Српске, члан почасног одбора, члан Савјета за безбједност саобраћаја Републике Српске ријечима подршке обратио се учесницима конференције, осврну се на почетке рада Агенције и неке раније конференције, те истакао да је наведена конференција запажена како у Републици Српској тако и у цијелом региону а само присуство великог броја ученика и стручњака из ове области то и потврђује.

Након ријечи подршке свечано је отворио XII међународну конференцију „Безбједност саобраћаја у локалној заједници“ 

У протоколарном дијелу конференције и ове године, као и предходних, додјељено је неколико повеља, признања и захвалница.

Повеље за велико и несебично залагање, подршку и промоцију на унапређењу безбједности саобраћаја у Републици Српској додјељене су:

 • Бранку Стаматовићу – Директору Агенције за безбедност саобраћаја Републике Србије
 • Недељку Чубриловићи – Министру саобраћаја и веза у Влади Републике Српске, члану Савјета за безбједност саобраћаја Републике Српске
 • Радовану Вишковићу – Предсједнику Владе Републике Српске, предсједнику Савјета за безбједност саобраћаја Републике Српске

Ове године признања за допринос на унапређењу система безбједности саобраћаја у локалној заједници организатори су додјелили:

 • Општини Рудо
 • Општини Рогатица
 • Општина Шамац и
 • Граду Требињу

Подршку у раду и провођењу бројних активности Агенцији и осталим субјектима система безбједности саобраћаја пружиле су друштвено одговорне компаније и предузећа. Организациони одбор одлучио је да наведим компанијама и предузећима додјели захвалнице.

Захвалнице су додјељене:

 • Радио телевизији Републике Српске
 • М:тел а.д.
 • Витинка а.д.
 • Ауто Миловановић д.о.о.

Подршку у организовању овогодишње конференције као и претходних конференција матреријалну подршку пружила су ЈП „Ауто путеви Републике Српске“, ЈП „Путеви Републике Српске“, Ауто мото савез Републике Српске и компанија „Бин Бин“. Организатори су им уручили захвалнице.

По уручењу повеља, признања и захвалница, услиједило је потписивање меморандума о разумјевању и сарадњи између Савеза општина и градова Републике Српске и Агенције за безбједности саобраћаја Републике Српске.

У наставку програма конференције присути су имали прилику да послушају монодраму „Пораз без борбе“, аутора Васка Тодића те пленарна излагања, панел дискусије, излагање радова, примјери добре праксе, те представљање спонзора конференције. Радним дијелом конференције модерирали су уважени професори. Конференција је била испраћена oд бројних медијских кућа.

У вечерњим сатима учесници конференције имали су прилику да се опусте у ресторану „Стара Ада“ гдје је била организована свечана вечера а за добру атмосферу побринуо се бенд „Стара прича“ из Бијељине.

Фотографије са конференције, као и са свечане вечере, моћи ћете преузети у току наредне седмице са наше веб странице ( www.absrs.org  - фотогалерија).

 


©2016. АГЕНЦИЈА ЗА БЕЗБЈЕДНОСТ САОБРАЋАЈА РЕПУБЛИКE СРПСКЕ. Сва права задржана.
Покреће :  BitLab CMS