Бања Лука обиљежила „Дан без аутомобила“.

Бања Лука обиљежила „Дан без аутомобила“.

Бесплатним јавним превозом, промоцијом бициклизма као здравог начина живота, мјерењем аерозагађења и другим активностима, Град Бања Лука јуче је обиљежиo 22. септембар – „Дан без аутомобила“. Централну манифестацију у Граду Бањој Луци заједнички су организовали Град Бања Лука, Агенција за безбједност саобраћаја Рeпублике Српске, Ауто-мото савеза Републике Српске и Wiener осигурање АД., прикључивши се бројним субјектима широм свијета који организујући овај догађај указују на значај здраве животне средине и одрживи развој.

Поводом Дана без аутомобила од 11 до 13 часова био је обустављен саобраћај у Улици Краља Петра Првог Карађорђевића, од Народног позоришта РС од хотела "Палас", а најмлађи су на полигону у парку "Петар Кочић" учили о безбједности у саобраћају и показивали спретности на бициклу.

Подјелом бесплатних карата за градске аутобусе, Градска управа жељела је да стимулише грађане да користе јавни превоз како би се смањио притисак и гужве од бројних аутомобила у граду.

Јуче је мјерен и ниво загађења ваздуха у парку „Петар Кочић“.

Градоначелник Бање Луке Слободан Гаврановић, који је и сам јуче користио градски превоз, истакао је да је Бања Лука опредијељена за љепшу животну средину, промоцију здравља и кориштење најисплативијих ресурса. Ова манифестација има свој садржај и смисао. Једна од активности је промоција безбједности у саобраћају међу најмлађим, као и обустава саобраћаја у централној градској зони и подјела бесплатних карата за јавни превоз - рекао је Гаврановић новинарима. 

Он је рекао да се неколико година припрема пројекат за изградњу бициклистичких стаза на подручју града, али да тај проблем није могуће ријешити у цјелини.
Имамо бициклистичке стазе у неким зонама града гдје ширина коловоза дозвољавала изградњу стаза, као што је Борик, док у неким дијеловима града то једноставно није могуће - поручио је Гаврановић.

Током јучерашњих активности на штанду Wiener осигурање АД. њихови волонтери су дјелили свјетлоодбојни промотивни материјал који намјењен дјеци за безбједно кретање у саобраћају нарочито у вечерњим сатима. По први пут у овакву активност укључила се и Wiener компанија те дала добар примјер осталима. 

Слоган овогодишње седмице мобилности је »БИРАЈ. МИЈЕЊАЈ. КОМБИНУЈ«,


©2016. АГЕНЦИЈА ЗА БЕЗБЈЕДНОСТ САОБРАЋАЈА РЕПУБЛИКE СРПСКЕ. Сва права задржана.
Покреће :  BitLab