Почела кампања Паркирај паметно, паркирај прописно

Почела кампања Паркирај паметно, паркирај прописно

Градска управа Бања Луке у сарадњи са Министарством саобраћаја и веза, Министарством унутрашњих послова, Агенцијом за безбједност саобраћаја и Ауто-мото савезом Републике Српске 12. октобра отпочела је превентивну кампању под називом "Паркирај паметно, паркирај прописно". Превентивна кампања "Паркирај паметно, паркирај прописно" има за циљ да скрене пажњу возачима да непрописним паркирањем возила директно утичу на безбједност пјешака као најрањивије категорије учесника у саобраћају.

У задње вријеме примијећено је да је површина намијењена за кретања пјешака узурпирана непрописно паркираним возилима, те су пјешаци и мајке које гурају колица са бебама принуђени да користе коловоз – истакао је начелник Одјељења за комуналне и стамбене послове и послове саобраћаја, Зоран Новаковић.

Кампања ће бити реализована у двије фазе, превентивној и репресивној фази. 
-У првој, превентивној фази, возачи ће се упозоровати и биће им остављени леци са порукама у вези са непрописним паркирањем, а у другој фази дјеловаће се репресивним мјерама од стране полиције, комуналне полиције и "паук службе" - појаснио је Новаковић.
Он је овим путем апеловао на возаче да паркирају на паркиралиштима, да оставе пјешачке и бициклистичке стазе слободне, јер непрописно паркирање угрожава безбједност пјешака али представља и сметњу за нормално одвијање саобраћаја.

Кампања "Паркирај паметно, паркирај прописно" дио је Оперативног плана за повећање безбједности саобраћаја који је израђен након сједнице Савјета у јуну ове године. Наиме, у јуну је одржана ванредна сједница Савјета за безбједност саобраћаја којом је предсједавао градоначелник, због повећаног броја саобраћајних незгода у првом дијелу текуће године и један од закључака је био доношење оперативног плана краткорочних мјера до краја године како би се зауставио негативан тренд у броју саобраћајних незгода. До краја године се могу очекивати и нове сличне кампање. Како би се утврдио узрок саобраћајних незгода и урадила просторна – временска анализа саобраћајних незгода покренута је и активност на изради базе података о саобраћајним незгодама.

На овај начин, неће се чекати да се десе саобраћајне незгоде, већ се активности проводе како би се постигло зацртано жељено стање безбједности. Програмом је дефинисана укупно 21 активност, распоређена у пет група односно стубова безбједности саобраћаја – казао је начелник Новаковић.
Стратегија и Програм требало би да до краја године буду пред одборницима Скупштине Града Бања Луке.

 

 

 


©2016. АГЕНЦИЈА ЗА БЕЗБЈЕДНОСТ САОБРАЋАЈА РЕПУБЛИКE СРПСКЕ. Сва права задржана.
Покреће :  BitLab