Обиљежен „Свјетски дан сјећања на жртве саобраћајних незгода“

Обиљежен „Свјетски дан сјећања на жртве саобраћајних незгода“

Свакодневно широм свијета, више од 3 000 људи гине, односно умире од последица саобраћајних незгода. Сваке године око 1,2 милиона људи изгуби живот у саобраћајним незгодама и око 50 милиона буде поврјеђено. Жртве до којих доводе саобраћајне незгоде су велика траума за појединце, породице, окружење, а самим тим и друштво у цјелини.

Република Српска и ове године, као и претходне три, под слоганом Вријеме је да се сјетимо - реци НЕ незгодама на путевима! придружила се другим земљама и организацијама широм свијета, које по препорукама резолуције Уједињених нација, усвојене 26. октобра 2005. године, обиљежавају трећу недељу новембра као „Дан сјећања на жртве саобраћајних незгода“.

Министарство саобраћаја и веза, Министарство унутрашњих послова, Министарство просвјете и културе, Министарство здравља и социјалне заштите, Агенцију за безбједност саобраћаја, Завод за образовање одраслих Републике Српске, ЈП „Путеви Репулике Српске“, ЈП „Аутопутеви Републике Српске“, Ауто - мото савез Републике Српске, Tехничка школа Бања Лука, Црвени крст Републике Српске, Музичка школа „Владо Милошевић“, Академија умјетности, КЦ „Бански двор“ у сарадњи са Градом Бањом Луком, провели су низ активности на обиљежавању „Свјетског дана сјећања на жртве саобраћајних незгода“ 14. и 15. новембра 2015. године.

У Храму Христа Спаситеља у Бањој Луци  у суботу 14. новембра служен је помен свим страдалим.

У Културном центру „Бански двор“ у Бањој Луци са почетком у 19,00 часова, у суботу  14. новембра 2015. године ученици Mузичке школе „Владо Милошевић“ и студенти „Академије умјетности“ Универзитета у Бањалуци одржали су концерт класичне музике у помен  свим страдалим у саобраћајним незгодама. Тим поводом прочитана је и пригодан говор.

У недјељу, 15. новембра 2015. године, у парку "Петар Кочић", Бања Лука, уприличен је низ активности поводом обиљежавања „Дан сјећања на жртве саобраћајних незгода“.

  • постављен је вјенац са цвијећем у облику броја 131 колико је особа страдало у саобраћајним незгодама у 2014. години, поред вијенца постављена су лимена корита гдје су се палиле свијеће,
  • од малих бијелих свијећица направљен је број 131,
  • активисти Црвеног крста и ученици Техничке школе Бањалука су изложили 131 пар обуће, како би асоцирали на број погинулих, истакли бројне слогане као и плакате, исценирали  су саобраћајну незгоду са два оштећена возила, повријеђеним особама, а ту су била и возила Хитне помоћи, ватрогасаца и полиције,
  • многобројним пролазницима дјељени су леци, а обављени су и разговори на тему наведене проблематике.

Циљ обиљежавања овог дана је да се укаже на посљедице понашања у саобраћају, истакла је помоћник ресорног министра Наташа Костић, и додала, да је примарна лична одговорност, а онда да се утиче и на друге учеснике.

"Ово је дан када се сјећамо страдалих, саосјећамо са њиховим породицама и када сви треба да се запитамо да ли довољно радимо на томе да саобраћајних незгода буде мање", „Република Српска није изузетак, нажалост, и код нас много младих, због недостатка животног искуства и одређених вјештина управљају возилом, те вожњом неприлагођеном брзином или под утицајем алкохола, узрокују саобраћајне незгоде“, рекао је директор Агенције за безбједност саобраћаја Милија Радовић.

Вријеме је да се сјетимо - реци НЕ незгодама на путевима!

Фотографије са наведеним активностима можете погледати у нашој фотогалерији.

 

 


©2016. АГЕНЦИЈА ЗА БЕЗБЈЕДНОСТ САОБРАЋАЈА РЕПУБЛИКE СРПСКЕ. Сва права задржана.
Покреће :  BitLab