ИЗВЈЕШТАЈ СВЈЕТСКЕ ЗДРАВСТВЕНЕ ОРГАНИЗАЦИЈЕ

ИЗВЈЕШТАЈ СВЈЕТСКЕ ЗДРАВСТВЕНЕ ОРГАНИЗАЦИЈЕ

Свјетска здравствена организација објавила је глобални извјештај о стању безбједности саобраћаја. Босна и Херцеговина налази се на 74 страни тог извјештаја. Извјештај показује да је у 2010. години на путевима широм свијета смртно страдало 1.240.000 људи. Неприхватљиво велики број настрадалих представља огроман проблем за све заједнице, као и за националне економије.

Овај проблем највише погађа средње развијене земље са брзо растућим степеном моторизације.

Извјештај показује да се 27 % погинулих односи на пјешаке и бициклисте. Ови корисници и њихове потребе нису заступљени у националним плановима и саобраћајним политикама. Свијет мора посветити већу пажњу изради пјешачких и бициклистичких стаза и других мјера заштите најрањивијих учесника у саобраћају.

Извјештај показује да се, уз довољно политичке воље, саобраћајне незгоде могу избјећи.

Влада широм свијета подршком „Деценији акције за безбједност саобраћаја на путевима 2011. – 2020. година“ показале су своју политичку вољу да се путеви широм свијета учине безбједнијим.

План „Деценије акције за безбједност саобраћаја на путевима 2011. – 2020. година“ нуди јединствену платформу за рјешавање проблема саобраћајних незгода.

Досљедном примјеном плана „Деценије акције за безбједност саобраћаја на путевима 2011. – 2012. година“ могу се постићи циљеви и смањити број смртно страдалих у саобраћајним незгодама за 50 % до 2020. године.

Комплетан Извјештај на енглеском језику можете погледати овдје.


©2016. АГЕНЦИЈА ЗА БЕЗБЈЕДНОСТ САОБРАЋАЈА РЕПУБЛИКE СРПСКЕ. Сва права задржана.
Покреће :  BitLab CMS