Oдржано предавање и подјељена жута ротациона свијетла пољопривредницима у Новој Тополи

Oдржано предавање и подјељена жута ротациона свијетла пољопривредницима у Новој Тополи

Представници Агенције за безбједност саобраћаја Републике Српске (РС), Ауто-мото савеза (АМС РС) РС и Ауто-мото друштва (АМД) "Градишка" данас (понедјељак, 20. март 2017.) су у просторијама Мјесне заједнице у Новој Тополи одржали предавање за возаче трактора са подручја ове општине и уручили им жута ротациона свјетла, свјетлоодбојне прслуке и образовне материјале. Више од 30 пољопривредника разговарало је са представницима ових институција о повећању нивоа безбједности саобраћаја кроз повећање безбједног учешћа возача трактора на јавним путевима у Српској.

Предавање и подјела жутих ротационих свјетала, свјетлоодбојних прслука и образовних материјала организовали су АМД "Градишка" и АМС РС у оквиру превентивне кампање "Освјетлај образ домаћине, означи трактор жутим ротационим свјетлом", која је почела у 15. марта у Новом Граду.

Секретар АМД "Градишка" Дејан Шљивић рекао је да се кампањом жели утицати на промјену ставова код возача трактора како би на јавном путу учествовали са технички исправним трактором, чистим и исправним свјетлосносигналним уређајима, користили жуто ротационо свјетло, безбједно превозили лица и терет на тракторској прилколици, те поштивали саобраћајна правила.

"Повољни временски услови и рани прољетни период је вријеме када се интензивно изводе пољопривредни радови и обрађују пољопривредна земљишта, тако да је на путевима повећано присуство трактора и радних машина. Возачи трактора спадају у ризичну категорију учесника у саобраћају, и према њима се потребно односити са посебном пажњом", истакао је Шљивић.

Према подацима Министарства унутрашњих послова Републике Српске у 2012. години погинуло је пет возача трактора или радних машина, а у 2013. години тај број је смањен и погинуо је само један возач. У 2014. години погинула су три возача трактора, док је у 2015. години, погинуло је пет возача трактора и радних машина. У 2016. години је дошло до смањења броја погинули возача трактора за 40% (три лица) у односу на претходну годину.

Поред возача трактора или радних машина често настрадају и путници који се превозе у њима, као и возачи и путници возила која се сударе са трактором.

С обзиром на високо учешће трактора и радних машина у саобраћајним незгодама са најтежим посљедицама, возачима трактора указани су најчешћи узроци незгода - превоз лица трактором, превоз терета на приколици, неосвијетљеност трактора и слично.

Кампања ће трајати до 10. априла и спроводи се заједно са Министарством саобраћаја и веза РС, Министарством унутрашњих послова РС, Министарством пољопривреде, шумарства и водопривреде РС, пољопривредним удружењима и локалним заједницама.

Представници Агенције за безбједност саобраћаја РС, АМС РС и АМД "Козарска Дубица" у сриједу (22. март 2017.) ће у 12 часова у Друштвеном дому у Драксенићу код Козарске Дубице одржати ново предавање за пољопривреднике из овог краја и подијелити им жута ротациона свјетла, свјетлоодбојне прслуке и образовне материјале.


©2016. АГЕНЦИЈА ЗА БЕЗБЈЕДНОСТ САОБРАЋАЈА РЕПУБЛИКE СРПСКЕ. Сва права задржана.
Покреће :  BitLab