У Републици Српској обиљежен Свјетски дан сјећања на жртве саобраћајних незгода

У Републици Српској обиљежен Свјетски дан сјећања на жртве саобраћајних незгода

Свакодневно широм свијета, више од 3 000 људи гине, односно умире од последица саобраћајних незгода. Сваке године око 1,2 милиона људи изгуби живот у саобраћајним незгодама и око 50 милиона буде поврјеђено.

Жртве до којих доводе саобраћајне незгоде су велика траума за појединце, породице, окружење, а самим тим и друштво у цјелини.

Република Српска и ове године, као и претходних, под слоганом „До 2020: смањити број погинулих и тешко повријеђених за 50%“ придружила се другим земљама и организацијама широм свијета, које по препорукама резолуције Уједињених нација, усвојене 26. октобра 2005. године, обиљежавају трећу недељу новембра као Свјетски дан сјећања на жртве саобраћајних незгода“.

Министарство саобраћаја и веза, Министарство унутрашњих послова, Министарство просвјете и културе, Министарство здравља и социјалне заштите, Агенција за безбједност саобраћаја, Завод за образовање одраслих, ЈП „Путеви Репулике Српске“, ЈП „Аутопутеви Републике Српске“, Ауто - мото савез Републике Српске, Tехничка школа Бања Лука, Црвени крст Републике Српске, Музичка школа „Владо Милошевић“, Академија умјетности у сарадњи са јединицама локалних самоуправа провели су низ активности на обиљежавању Свјетског дана сјећања на жртве саобраћајних незгода.

Централно обиљежавање Свјетског дана сјећања на жртве саобраћајних незгода организованао је у Граду Добоју гдје је уприличено низ активности:

  • постављен је вјенац са цвијећем у облику броја 130 колико је особа страдало у саобраћајним незгодама у 2016. години, поред вијенца били су постављена лимена корита са свијећама гдје се могло запалити свијеће,
  • од малих бијелих свијећица направљен је број 130,
  • активисти Црвеног крста исценирали  су саобраћајну незгоду са два оштећена возила, повријеђеним особама, а ту су била и возила Хитне помоћи, ватрогасаца и полиције,
  • многобројним пролазницима дјељени су свијеће, а обављени су и разговори на тему наведене проблематике.

Сличан сценарио обиљежавања имао је и Град Бања Лука, као и неке друге локалне јединице.

У Храму Христа Спаситеља у Бањој Луци  у суботу 18. новембра служен је помен свим страдалим.

На Академији умјетности 20. новембра у Бањој Луци ученици Mузичке школе „Владо Милошевић“ и студенти „Академије умјетности“ Универзитета у Бањалуци одржали су концерт класичне музике у помен  свим страдалим у саобраћајним незгодама. Тим поводом прочитана је и пригодан говор.

"Ово је дан када се сјећамо страдалих, саосјећамо са њиховим породицама и када сви треба да се запитамо да ли довољно радимо на томе да саобраћајних незгода буде мање", „Република Српска није изузетак, нажалост, и код нас много младих, због недостатка животног искуства и одређених вјештина управљају возилом, те вожњом неприлагођеном брзином или под утицајем алкохола, узрокују саобраћајне незгоде“, рекао је директор Агенције за безбједност саобраћаја Милија Радовић.

Фотографије са наведеним активностима можете погледати у нашој фотогалерији.

 






©2016. АГЕНЦИЈА ЗА БЕЗБЈЕДНОСТ САОБРАЋАЈА РЕПУБЛИКE СРПСКЕ. Сва права задржана.
Покреће :  BitLab