У Републици Српској почела кампања „ПРОСЛАВИ ОДГОВОРНО“ Ако мислиш пити, возач немој бити!

У Републици Српској почела кампања „ПРОСЛАВИ ОДГОВОРНО“ Ако мислиш пити, возач немој бити!

БАЊАЛУКА - У Републици Српској (РС) је за 11 мјесеци ове године из саобраћаја искључено 13.700 возача због присуства алкохола у крви. Како би био смањен број пијаних возача и повећана безбједност саобраћаја, Министарство саобраћаја и веза РС, Министарство унутрашњих послова (МУП) РС, Агенција за безбједност саобраћаја РС, Ауто-мото савез (АМС) РС, Републичка управа за инспекцијске послове, јединице локалне управе и компанија "Молсон корс" као стратешки партнер, реализоваће превентивну кампању под називом "Прослави одговорно! Ако мислиш пити, возач немој бити!".

Директор Агенције за безбједност саобраћаја Српске Милија Радовић рекао је да алкохол и вожња не иду заједно, истичући да алкохол знатно смањује психо-физичку способност возача.

"Количина од 0,5 промила алкохола у крви повећава ризик од настанка саобраћајне незгоде за два пута. Са једним промилом алкохола у крви ризик од настанка саобраћајне незгоде је седам пута већи, а код 1,4 промила чак 20 пута", навео је Радовић.

Он је додао да ће порука о опасностима од вожње под дејством алкохола бити пренесена у више од 20 локалних заједница у Српској путем специјализованог комби возила за оглашавање, путем билборда, летака, спотова и џинглова.

Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Драган Богданић рекао је да ресорно министарство подржава кампању и рад Министарства унутрашњих послова и Агенције за безбједност саобраћаја.

Према његовим ријечима, алкохол је заступљен код сваког десетог возача који је скривио саобраћајну незгоду, а алкохол уз још нека средства која се конзумирају чини возача мање способним да управља возилом.

"Фонд здравственог осигурања (ФЗО) Српске покреће иницијативу да се, измјеном закона, пет одсто од ауто премије директно уплаћује у овај фонд", навео је Богданић и додао да би се на тај начин прикупило око седам милиона КМ у ФЗО Српске.

Богданић каже да су трошкови проузроковани саобраћајним незгодама, поготово оним најтежим, веома велики, а начин да се наплате средстава практично неизводив.

Начелник Управе полиције Министарства унутрашњих послова Републике Српске Драган Јевђенић истакао је да је безбједност саобраћаја на подручју Републике задовољавајућа и најбоља од када прати на подручју Српске.

Он је рекао да је број саобраћајних незгода у паду за три до четири одсто сваке године, док је проценат саобраћајних незгода са повријеђеним лицима из године у годину мањи за скоро 10 одсто, а са погинулим лицима је ове године мањи за 20 одсто.

Јевђенић је навео да је од 8.700 саобраћајних незгода у овој години, у 897 случајева код возача који су проузроковали незгоду утврђено присуство алкохола у крви, што значи код скоро сваког десетог возача.

"Ове године је слободе лишено око 1.500 лица која су имала више од 1,5 промила алкохола у крви, а прошле године више од 3.500 лица", рекао је Јевђенић.

Он је додао да ће МУП Српске, у оквиру кампање, од данас до краја јануара, предузети појачане мјере контроле саобраћаја.

Генерални секретар Ауто-мото савеза Републике Српске Ранко Бабић апаловао је на возаче да, уколико буду конзумирали алкохол током празника, користе алтернативни превоз и да не сједају за волан.

Главни републички тржишни инспектор Борка Суртов каже да се Инспекторат сваке године прикључи овој кампањи тако што појача инспекцијски надзор код субјеката који врше промет алкохолних пића, поготово у угоститељству.

Она је апеловала да се алкохол не продаје лицима млађим од 18 година.

Маркетинг менаџер компаније "Молсон корс" Владимир Росић каже да ова компанија подржава кампању трећи годину заредом, истичући да је она од ширег друштвеног значаја за све грађане Српске.

Кампања, чији је почетак озваничен данашњом конференцијом за новинаре, трајаће до 31. јануара 2018. године.

(Извор: Срна)

 


©2016. АГЕНЦИЈА ЗА БЕЗБЈЕДНОСТ САОБРАЋАЈА РЕПУБЛИКE СРПСКЕ. Сва права задржана.
Покреће :  BitLab