Вишеград организовао „Дан безбједности саобраћаја“

Вишеград организовао „Дан безбједности саобраћаја“

Агенција за безбједност саобраћаја, Ауто-мото савез, Ауто-мото друштво "Вишеград" и Општина Вишеград у сриједу (19. септембар 2018.) су у Вишеграду у оквиру активности "Дан безбједности саобраћаја" организовали низ превентивних активности с циљем развоја саобраћајне свијести и одговорности, нарочито код млађе популације.

Малишанима у обданишту "Невен" у Вишеграду поклоњене су саобраћајно-образовне сликовнице и бојанке, као и свјетлоодбојни привјесци - "смајлићи". Ученици Основне школе "Вук Караџић" учили су током предавања "Десет лекција које живот значе" о опасностима које вребају у саобраћају, а њихови старији другари из Средње школе "Иво Андрић" о опасностима конзумирања алкохола и вожње у пијаном стању.

Вишеградски средњошколци практично су пробали примјену безбједносног појаса на тијело на симулатору АМС РС, као и такозване "пијане наочари".

Генерални секретар АМС РС Ранко Бабић навео је да је циљ ове акције развијање свијести о безбједности у саобраћају, нарочито код млађе популације.

"Покушавамо да убиједимо, нарочито генерације пред полагањем возачког испита, да добијају најубојитије средство након полагања возачког испита. Након рата, највише људи је страдало у саобраћајним незгодама, много више него од ватреног оружја", истакао је Бабић.

Директор Агенције за безбједност саобраћаја Српске Милија Радовић рекао је да се оваквим активностима жели смањењити употреба путничких возила.

"Циљ је град по мјери грађана, повећање површина за кретање пјешака и што већа употреба алтернативних видова превоза мјештана, као што су бицикл, јавни превоз и пјешачење. Смањењем употребе аутомобила мање је и издувних гасова, гужве и буке, а самим тим и саобраћајних незгода", истакао је Радовић.

Општина Вишеград различитим активностима настоји да побољша безбједност саобраћаја на свом подручју, посебно због дјеце, рекао је начелник општине Младен Ђуревић.

Он је поводом обиљежавања „Дан безбједности саобраћаја“ у општини одржао састанак са представницима Агенције за безбједност саобраћаја Републике Српске и Ауто-мотом савезом Републике Српске.

"Уз помоћ Агенције за безбједност саобраћаја у прошлој години смо прошли два пројекта, а то су Пројекат саобраћајне сигнализације и опреме пута на подручју општине Вишеград и постављање вибрационих трака и лежећих полицајаца у ужем дијелу града", истакао је Ђуревић.

Он је напоменуо да је из буџета општине финансирано постављање велике дужине банкина на локалним путевима, као и да је у плану изградња објекта Ауто-мото друштва Вишеград.

"Општина Вишеград, у сарадњи са Ауто-мото друштвом и са другим заинтересованим партнерима, тражи најбољу и најповољнију локацију за изградњу објекта, гдје би биле радионице и учионица на којој би се мјештани могли едуковати о безбједности у саобраћају", рекао је Ђуревић.

(Извор: Срна,)

 


©2016. АГЕНЦИЈА ЗА БЕЗБЈЕДНОСТ САОБРАЋАЈА РЕПУБЛИКE СРПСКЕ. Сва права задржана.
Покреће :  BitLab