У Власеници све у знаку безбједности саобраћаја

У Власеници све у знаку безбједности саобраћаја

У сусрет Дану општине, у Власеници је у четвртак, 20. септембра, обиљежен „Дан безбједности саобраћаја“. Начелник општине одржао је састанак са представницима Агенције за безбједност саобраћаја Републике Српске и Ауто-мото савеза Републике Српске, након чега је почела манифестација. Низом активности, кроз едукативни, забавни програм и такмичарски дио, најмлађи суграђани, те ученици основне и средње школе учили су о саобраћајној безбједности.

Прва активност била је подјела саобраћајно-образовних бојанки и сликовница, те свјетлоодбојних привјесака малишанима власеничког вртића "Први кораци", нако тога представници Агенције за безбједност саобраћаја и Ауто-мото савеза одржали су саобраћајно-образовна предавања за власеничке основце ОШ „Вук Караџић“  те у Средњошколском центру „Милорад Влачић“ одржали презентацију "Алкохол и млади" - у којима су, на ђацима прихватљив начин, говорили о опасним ситуацијама у саобраћају. Послије предавања одржана је симулација употребе безбједносног појаса и "пијаних наочари".

Општина Власеница обезбиједила је награде за најуспјешније малишане који су учествовали у маскенбалу и ликовној колонији, као и за основце који су се такмичили на полигону спретности.

„Уз помоћ Агенције за безбједност саобраћаја у прошлој години израдили смо главни пројекат саобраћајне сигнализације, а ове године планирана је реализација нових пројеката унапређења саобраћајне безбједности, са посебним акцентом на зону школа“, рекао је начелник општине Мирослав Краљевић.

„Циљ је град по мјери грађана, повећање површина за кретање пјешака и што већа употреба алтернативних видова превоза мјештана, као што су бицикл, јавни превоз и пјешачење. Смањењем употребе аутомобила мање је и издувних гасова, гужве и буке, а самим тим и саобраћајних незгода“, истакао је директор Агенције за безбједност саобраћаја Милија Радовић.

Генерални секретар Ауто-мото савеза Српске Ранко Бабић навео је да је циљ ове акције развијање свијести о безбједности у саобраћају, нарочито код млађе популације.

„Покушавамо да убиједимо, нарочито генерације пред полагањем возачког испита, да добијају најубојитије средство након полагања возачког испита. Након рата, највише људи је страдало у саобраћајним незгодама, много више него од ватреног оружја“, истакао је Бабић.

Сваке године манифестација "Европска недјеља мобилности" се фокусира на одређену тему у вези са одрживом мобилности, а овогодишња "Мулти-модалност" се обиљежила под слоганом - "Комбинуј и крећи се".

Мулти-модалност подстиче комбиновање различитих превозних средстава у граду, како за путнике тако и за робу, чиме се омогућава максимална искоришћеност њихових предности - смањење трошкова превоза, брзина путовања, удобност, поузданост...

Промоцијом алтернативних начина превоза постиже се побољшање начина живота у урбаним срединама и подиже еколошка свијест становништва.

Општина Власеница ће и наредних година у септембру мјесецу организовати „Дан безбједности саобраћаја“ у циљу повећања безбједности саобраћаја на њиховој територији. 


©2016. АГЕНЦИЈА ЗА БЕЗБЈЕДНОСТ САОБРАЋАЈА РЕПУБЛИКE СРПСКЕ. Сва права задржана.
Покреће :  BitLab