Ратарима из општине Шамац подијељена жута ротациона свјетла, свјетлоодбојне траке и превентивни материјали

Ратарима из општине Шамац подијељена жута ротациона свјетла, свјетлоодбојне траке и превентивни материјали

ШАМАЦ - Подјелом жутих ротационих свјетала, свјетлоодбојних 3М трака за боље уочавање трактора и саобраћајно-превентивних материјала шамачким пољопривредницима у четвртак (14. март 2019.) је у Мјесној заједници Тишина у општини Шамац озваничен почетак традиционалне републичке превентивне кампање Осветлај образ, домаћине! Означи трактор жутим ротационим свјетлом".

Више од 20 возача трактора одслушало је предавање о значају употребе жутог ротационог свјетла током вожње на јавним путевима у Српској, као и безбједном превозу лица и терета на тракторским приколицама.

Генерални секретар Ауто-мото савеза Републике Српске (АМС РС) Ранко Бабић истакао је важност спровођења ове кампање пред и током предстојећих прољећних радова, јер ратари у јеку сјетве морају имати исправне тракторе и радне машине, те правилно користити свјетлосну сигнализацију.

"У саобраћају је најопаснији неосвијетљени трактор. Као такав је тешко уочљив због чега најчешће долази до саобраћајних незгода са најтежим посљедицама. Овом кампањом желимо утицати на промјену ставова код возача трактора како би на јавном путу учествовали са технички исправним трактором, чистим и исправним свјетлосносигналним уређајима, користили жуто ротационо свјетло, безбједно превозили лица и терет на тракторској прилколици, те поштивали саобраћајна правила", истакао је Бабић.

Додао је да су посебно опасне ситуације када се друга лица превозе на трактору, па је честа појава да страдају најближи чланови породица који су се превозили на блатобрану трактора или приколици.

Реализацијом активности "Освјетлај образ домаћине, означи трактор жутим ротационим свјетлом" очекује се веће поштивање прописа и повећан опрез возача трактора и осталих пољопривредних машина, како у раду на њиви и у шуми, тако и на јавном путу, већи степен техничке исправности, веће кориштење ротационог свјетла приликом кретања на јавном путу, што представља и законску обавезу ове категорије возила.

Предавање и подјелу материјала организовало је Ауто-мото друштво (АМД) "Шамац". Кампања "Осветлај образ, домаћине! Означи трактор жутим ротационим свјетлом" спроводиће се до 31. марта у више градова и општина Српске у организацији АМС РС и Агенције за безбједност саобраћаја РС, а уз подршку Министарства саобраћаја и веза РС, Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде РС, Министарства унутрашњих послова РС и локалних заједница.


©2016. АГЕНЦИЈА ЗА БЕЗБЈЕДНОСТ САОБРАЋАЈА РЕПУБЛИКE СРПСКЕ. Сва права задржана.
Покреће :  BitLab