Почела кампања "Пази, мотоциклиста у ретровизору!"

Почела кампања

Представници Министарства саобраћаја и веза, Агенције за безбједност саобраћаја и ЈП „Поште Републике Српске“, озваничили су почетак превентивне кампање „Пази, мотоциклиста у ретровизору!“, која је почела 23. и траје до 31. маја.

У Републици Српској током прошле године више од 10 одсто тешко повријеђених у саобраћајним незгодама били су возачи мопеда и мотоцикала.
Помоћник министра за поштански саобраћај и телекомуникације, Дијана Обрадовић рекла је да сви морају дати допринос јачању безбједности саобраћаја на путевима.
"Морамо скренути пажњу возачима путничких и теретних моторних возила да пут дијеле са мотоциклима и мопедима и да се сви придржавају правила и правилника који дефинишу ову област", рекла је Обрадовићева.
Директор Агенција за безбједност саобраћаја Републике Српске, Милија Радовић, навео је да од укупног броја регистрованих возила у Српској мопеди и мотоцикли чине око 2,5 одсто, односно има их 318.000, додајући да је циљ кампање указати возачима на опасности које најчешће доводе до саобраћајних незгода.
Истакнута је обавеза обавезног ношења кациге, придржавања саобраћајних прописа, прилагођавања брзине условима пута. Апеловано је на возаче мотоцикла и мопеда да се не престројавају нагло и не крећу између возила, јер су тешко уочљиви.
С обзиром на чињеницу да је сваки 10 мопед на путевима у Републици Српској припада "Поштама Српске", ове године у кампању су се укључиле и „Поште Српске“.
Извршни директор за поштански саобраћај, Сњежана Мартић је рекла да „Поште Српске“ имају 435 регистрованих мопеда, те да поштари у просјеку дневно на мопедима пређу око 35 километара, мјесечно 12.000 километара, док сва поштанска возила годишње пређу око 6,5 милиона килиометара.
"Возила и мопеди 'Пошта Српске' долазе у најудаљеније крајеве Српске да би обавили посао и уручили пошиљку", истакла је Мартићева.

 

 


©2016. АГЕНЦИЈА ЗА БЕЗБЈЕДНОСТ САОБРАЋАЈА РЕПУБЛИКE СРПСКЕ. Сва права задржана.
Покреће :  BitLab