Проведена обука ватрогасаца

Проведена обука ватрогасаца

Дана 14.06.2019. године у просторијама Професионалне територијалне ватрогасне јединице Града Бања Лука, у новом Ватрогасном дому на Приједорској петљи, одржана је конференција за медије на којој су представљене активности у оквиру пројекта „ОБУКА ЗА ПРУЖАЊЕ ПРВЕ ПОМОЋИ ЗА ПРИПАДНИКЕ ВАТРОГАСНОГ САВЕЗА РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ“. Конференцији за медије присутвовали су директор Агенције за безбједност саобраћаја Републике Српске господин Милија Радовић и директорица ЈЗУ Завода за медицину рада и спорта Републике Српске др Анка Шмитран-Ђурић.

Трошкове наведеног пројекта, а на основу одобрења Владе Републике Српске, сноси  Агенција за безбједност саобраћаја РС средствима која уплаћују друштва за осигурање и филијале друштава за осигурање из ФБиХ које у Републици Српској обављају врсту осигурања од аутоодговорности, док је за извођача наведених обука процедуром јавне набавке одабран ЈЗУ Завод за медицину рада и спорта РС. ЈЗУ Завода за медицину рада и спорта РС је референтна установа чија је ђелатност превентивна здравствена заштита радника (професионалних лица) и спортиста, за сва три нивоа заштите на подручју Републике Српске.

Обука за пружање прве помоћи намјењена је члановима Ватрогасног савеза Републике Српске, како професионалним лицима запосленим у професионалним ватрогасним јединицама, тако и добровољцима ангажованим у добровољним ватрогасним друштвима. Циљ наведене обуке је побољшање квалитета и уједначност пружања услуга прве помоћи унесрећеним лицима на територији цијеле Републике Српске, са акцентом на прву помоћ унесрећенима у саобраћајним незгодама.

Наведеним пројектом обухваћено је 550 ватрогасаца на територији Републике Српске, а који гравитирају регијама Бања Лука, Градишка, Приједор, Мркоњић Град, Добој, Дервента, Бијељина, Зворник, Фоча, Соколац и Требиње.

Стручни кадрови Завода за медицину рада и спорта РС обавили су обуке из пружања прве помоћи ватрогасаца регија Приједор, Бијељина, Зворник, Фоча, Соколац, Требиње, обуке ватрогасаца регије Бања Лука су тренутно у току, а у наредним недељама планирана је обука ватрогасаца регија Мркоњић Град и Градишка, те ватрогасаца регија Добој и Дервента са којима ће се, почетком јула мјесеца, и завршити пројектне активности.

 

               

 


©2016. АГЕНЦИЈА ЗА БЕЗБЈЕДНОСТ САОБРАЋАЈА РЕПУБЛИКE СРПСКЕ. Сва права задржана.
Покреће :  BitLab