Опрез, лијепо вријеме, на путевима велики број мотоциклиста и бициклиста

Опрез, лијепо вријеме, на путевима велики број мотоциклиста и бициклиста

Страст, хоби, љубав или зависност назовимо то како год, али једно је сигурно мотоцикл и бицикл није више само превозно средство, а возачи двоточкаша спадају у веома рањиву групу учесника у саобраћају и њихов удио у укупном броју погинулих је значајан. Опасност да погину или буду озбиљно повређени за њих је готово 30 пута већа него за возаче било ког другог моторног возила.

На трагу што веће тежње ка "урбаној мобилности", брига о мотоциклистима и бициклистима треба да представља један од приоритета у свим плановима за унапређење безбједности саобраћаја како на глобалном тако и на националном и локалном нивоу.

Сваке године број возила расте, па је самим тим и број мотоцикала као и бицикала све већи. Саобраћајне незгоде у којима учествују мотоцикли или бицикли обично завршавају са повредама мотоциклиста и бициклиста а неријетко и смртним случајем.

Доласком лијепог времена на путевима је повећан број и мотоциклиста и бициклиста, те овом приликом Агенција за безбједност саобраћаја Републике Српске свим возачима путничких аутомобила, теретних возила и аутобуса, али и пјешацима скреће пажњу на опрез јер на путевима се налази велики број мотоциклиста и бициклиста. Такође скреће пажњу мотоциклистима и бициклистима на правила у саобраћају која морају да поштују.

У 2019. години на путевима Републике Српске погинуло је 8 мотоциклиста и 5 бициклиста, док су теже повреде задобили 74 мотоциклиста и 29 бициклиста.

 

 

 


©2016. АГЕНЦИЈА ЗА БЕЗБЈЕДНОСТ САОБРАЋАЈА РЕПУБЛИКE СРПСКЕ. Сва права задржана.
Покреће :  BitLab