Безбједност саобраћаја у вријеме пандемије

Безбједност саобраћаја у вријеме пандемије

Агенција за безбједност саобраћаја Републике Српске послала је упит цјењеном професору Факултета за грађевинарство, саобраћајно инжењерство и архитектуру, Универзитет у Марибор, Републике Словеније, др Томажу Толацију да нам у кратким цртама направи осврт на тему „Безбједност саобраћаја у доба пандемије КОВИД -19“, одговор вам у цјелости преносимо:

„Поштовани учесници у саобраћају, да ли случајно или неслучајно, пандемија се одразила и на стање саобраћајне безбједности и на понашање учесника у саобраћају.

У Словенији биљежимо повећане брзине возила како на ауто-путевима тако и на градским путевима, прије свега због смањеног број возила. Највјеројатније је томе допринјело и смањен надзор полиције, која је у вријеме пандемије ангажована на другим важним обавезама. Од проглашења пандемије (12.03.) до 15.04 на словенским цестама је, према подацима словенске Агенције за безбједност саобраћаја, страдало десет учесника у саобраћају, од тога четири мотоциклиста (40 %).

Због укидања јавног градског саобраћаја у вријеме пандемије, у словенским градовима се биљежи и рекордан број бициклиста. Они се, због смањеног броја возила на путевима, осјећају сигурније, па су потпуно промијенили своје понашање у саобраћају. Исто се догађа и с пјешацима, који због смањеног броја возила прелазе путеве и изван пјешачких пријелаза, али и кроз црвено свјетло на семафору.

Главни посао чека нас након завршетка пандемије. Правила, која су написана за ''нормалне'' услове, у вријеме пандемије су се очигледно ''разводнила''. У посљедња нешто мање од два мјесеца, учесници у саобраћају прилагодили су се новонасталој ситуацији и тумаче је по своје, другачијим понашањем као посљедицом лажне безбједности. То би могло битно утицати на саобраћајну безбједност након нормализације стања, кад ће се у једном тренутку укинути сва ограничења која су уведена због пандемије.

За рјешавање тог проблема требат ће нам усклађено дјеловање надлежних институција на нивоу државе и општина, управљача путева и стручних тијела, а вјеројатно и финанцијска подршка за ''гашење пожара'' који ће настати након нормализације стања. Без обзира на прије наведено, сваки учесник у саобраћају ће највише придонијети рјешавању проблема ако прво крене од самога себе.“

 

 

 


©2016. АГЕНЦИЈА ЗА БЕЗБЈЕДНОСТ САОБРАЋАЈА РЕПУБЛИКE СРПСКЕ. Сва права задржана.
Покреће :  BitLab