Општина Шамац - израда Стратегије за безбједност саобраћаја

Општина Шамац - израда Стратегије за безбједност саобраћаја

У Шамцу је јуче презентована Стратегија безбједности саобраћаја општине Шамац 2020 – 2029. године којој су поред осталих присуствовали директор Агенције за безбједност саобраћаја РС Новица Крунић, професори са саобраћајног факултета у Добоју и Београду и начелник општине Ђорђе Милићевић са члановима кабинета.

Директор Агенције за безбједност саобраћаја РС Новица Крунић каже да је општина Шамац препознала значај израде Стратегије  безбједности саобраћаја, данас су презентовали како и на који начин побољшати  безбједност саобраћаја на простору ове општине.
„Са нама су професори саобраћајног факултета из Београда и Добоја.Општина Шамац  се на вријеме јавила и обезбиједила дио средстава и један  дио преко  преко Агенције. Желимо да покажемо у ком правцу  треба да иде проблем рјешавања саобраћаја на овом подручју“, каже Крунић.

Он додаје да је идеја  да се што мање ради на тзв. саобраћајним  забушењима, а што више на транспарентном саобраћају, да се раздвоје пјешачке зоне,  саобраћајне зоне за возила, а обзиром да је Шамац рубна општина према ЕУ има значајно повећан саобраћај.
„Агенција је подржала Стартегију. Имамо директне контакте  са  Министарством саобраћаја  и веза РС и Министарством  унутрашњих послова РС  и  саобраћајном полицијом што значи да се све на једном мјесту може рјешавати. Општина Шамац је изабрана као једна од првих  локланих заједница  која је препознала да је то једини пут да се на транспарентан и квалитетан начин почне ргешавати ово питање,“каже Крунић.

Начелник општине Шамац Ђорђе Милићевић каже да је општина Шамац била домаћин са циљем да презентују Стратегију безбиједности саобраћаја на подручју општине Шамац на  коју је Служба за локални економски развој у сарадњи са професорима саобраћајног факултета у Добоју и Београду радила у протеклих  четири мјесеца, а за  чију израду су  обезбиједили финансијска средства кроз  Јавни позив од Агенције за безбједност саобраћаја РС и учешће  Буџета општине.
Он подсјећа да су прије око  годину дана  формирали  Савјет за безбједност саобраћаја, а једна од главних иницијатива Савјета  јесте израда Стратегије за безбједност саобраћаја општине Шамац.

„Стратегија нам је  претпоставка да сутра у области саобраћаја на овом подручју  можемо озбиљније и  ефикасније рјешавати проблеме,  поготово ако имамо у виду да је  доношење Стартегије предуслов  да се општина Шамац кандидује на бројне Јавне позиве  у оквиру Агенције и Министарства саобраћаја и веза РС. Током ове године очекујемо један Јавни позив од Агенције за безбједност саобраћаја“, каже Милићевић.

Он додаје да им је циљ да у наредном периоду конкуришу на неки од Јавних позива виших институција власти у  РС и БиХ, не само безбједност у области саобраћаја, него и са аспекта безбједности саобраћаја грађана општине Шамац,  да обезбиједе финансијска средства за видео надзор  поготово кључних улаза у град како би повећали степен  безбједности  не само учесника у саобраћају, него и свих грађана на овом подручју.

Професор др Крсто Липовац руководилац пројекта Стратегија безбједности саобраћаја општине Шамац каже да је  предуслов за трајно управљање безбиједности саобраћаја доношење одговарајућих  стратешких докумената.
„Република Српска је у региону имала прва Стратегију  безбједности саобраћаја што је за понос. Сад је велики простор да све једницие локалне самоуправе донесу своје стартешке документе, Стратегију.
Општина Шамац је једна од првих локалних самоуправа која је препознала значај стратешког управљања безбиједности саобраћаја и  уз подршку Агенције подржала и финансирала израду једног оваквог документа. Очекујемо  да ће Скупштина општине у неком кратком времену усвојити овај документ, а онда долази мало већи изазов, а то је спровођење мјера и активности“, каже Липовац.


©2016. АГЕНЦИЈА ЗА БЕЗБЈЕДНОСТ САОБРАЋАЈА РЕПУБЛИКE СРПСКЕ. Сва права задржана.
Покреће :  BitLab