У Бијељини почела кампања „Нити 1 брза вожња“

У Бијељини почела кампања „Нити 1 брза вожња“

Министарство саобраћаја и веза, МУП, Завод за образовање одраслих, Агенција за безбједност саобраћаја, ЈП „Аутопутеви РС“, АМСРС, јединице локалне самоуправе, као и сваке године, и ове године проводе превентивну кампању „Нити 1 брза вожња“.

Кампања је почела активностима на Градском тргу у Бијељини. Почетку кампање присуствовали су Министар саобраћаја и веза Ђорђе Поповића, директор Агенције за безбједност саобраћаја Новица Крунић, Градоначелник Бијељине Мићо Мићић и Горан Амиџић начелник јединице полиције за безбједност саобраћаја у Управи полиције МУП РС, као и остали представници субјеката који проводе кампању.

„У протеклих неколико година видљив је напредак и откако Агенција за безбједност саобраћаја стоји на челу ових кампања. По први пут видим да је брзина препозната као посљедица, а она је повезана са скоро свим посљедицама саобраћајних незгода. Овдје су тешке посљедице саобраћајних незгода, имамо велики број погинулих и повријеђених лица, али нас радује што је у протеклих неколико година присутан тренд смањења, нарочито броја погинулих лица. Оно што треба да постигнемо је да имамо континуиран пад, што раније није био случај“, рекао је Ђорђе Поповић, министар саобраћаја и веза на почетку кампање „Нити 1 брза вожња“.

Градоначелник Града Бијељина Мићо Мићић, изразио је задовољство што је кампања „Нити 1 брза вожња“ започета у Бијељини.

„Бијељина је други град у РС и имамо скоро 50.000 регистрованих аута, али и пуно путева. Највреднији су људски животи и све ћемо урадити за побољшање безбједности и даћемо пуну подршку овој кампањи“, истакао је Мићић.

 

Циљ провођења превентивне кампање је повећање нивоа безбједности саобраћаја у РС, смањењем броја возача који возе непрописном или неприлагођеном брзином.

„Непрописна и неприлагођена брзина узрок су саобраћајних незгода са погинулим и повријеђеним лицима и материјалном штетом, а доприносе и повећању буке и издувних гасова које емитују возила. Непрописна брзина је она коју прекораче возачи, а неприлагођена је она коју возач није прилагодио стању и условима пута, видљивости, прегледности, густини саобраћаја и другој саобраћајној сигнализацији и вози таквом брзином да не може зауставити возило пред сваком препреком коју може предвидјети под таквим условима. Брзина је узрок 19% свих саобраћајних незгода у РС, а она доприноси и тежини посљедица код свих саобраћајних незгода“, навео је Горан Амиџић начелник јединице полиције за безбједност саобраћаја у Управи полиције МУП РС.

За неприлагођену брзину казна је 50 КМ и један казнени бод, за прекорачење брзине до 10 км/х нема санкција, за прекорачење брзине од 10 до 20 км/х казна је 50 КМ, од 20 до 30 км/х казна је 100 КМ, два казнена бода и један мјесец забране вожње, док је за прекорачење преко 30 км/х санкција 400 КМ, два бода и два мјесеца забране управљања возилом.

„Циљ нам је првенствено да се смањи број погинулих лица. Налазимо се на почетку туристичке сезоне, када се појачава активност саобраћаја, број возила које се крећу нашим путевима, интензитет саобраћаја и због тога се предузимају ове активности. Одабрали смо Град Бијељину, јер ћемо наредних мјесеци кампању водити ка Требињу и Новом Граду. Статистички подаци показују да је 51% возача на путевима РС возе преко ограничења брзине и наш циљ је да нападнемо ту брзину, да бисмо смањили проблеме који због ње настају“, рекао је Новица Крунић, в.д. директор Агенције за безбједност саобраћаја.

У оквиру кампање, на Градском тргу у Бијлејини постављен је симулатор превртања и коса раван којом су, прије свега омладини, показали шта се дешава уколико се не веже појас при брзој вожњи и у случају превртања возила.


©2016. АГЕНЦИЈА ЗА БЕЗБЈЕДНОСТ САОБРАЋАЈА РЕПУБЛИКE СРПСКЕ. Сва права задржана.
Покреће :  BitLab