Одржана IX Међународна конференција „Безбједност саобраћаја у локалној заједници“

Одржана IX Међународна конференција „Безбједност саобраћаја у локалној заједници“

Одржана IX Међународна конференција „Безбједност саобраћаја у локалној заједници“ у Бањој Луци. Због новонастале ситуације око пандемије КОВИД-19, конференција је одржана у просторијама Агенције за безбједност саобраћаја путем видео линка, поштујући све епидемиолошке мјере у вези пандемије.

Директор Агенције за безбједност саобраћаја Републике Српске Новица Крунић истакао је да је неопходан континуиран рад на повећању безбједности у саобраћају, како би се из године у годину смањивао број погинулих у саобраћајним незгодама на путевима у Српској.

Крунић је изразио задовољство што подаци показују да се на годишњем нивоу смањује број страдалих лица у саобраћајним незгодама, те напоменуо да се не смије стати на томе.

"Циљ је да ову годину завршимо са бројем страдалих испод 100. Посљедице саобраћајних незгода су и у економском смислу несагледиве, јер око 170 милиона КМ или 2,1 бруто националног дохотка Српске иде на санирање штетe", рекао је Крунић новинарима у Бањалуци, након што је отворена Девета Међународнa конференција о безбједности саобраћаја у локалним заједницама.

Он је рекао да Република Српска настоји да буде дио свјетског стратешког програма за безбједност саобраћаја, чији је циљ да се до 2030. године број страдалих у саобраћајним незгодама смањи за 50 одсто.

"План нам је да посјетимо и локалне заједнице у Српској које још нису формирале савјете за безбједност саобраћаја, те да их усмјеримо у правцу да то учине, како бисмо повећали ниво безбједности на нашим путевима", рекао је Крунић.

Помоћник министра саобраћаја и веза Републике Српске Наташа Костић рекла је да je ова конференција посвећена колегама из јединица локалне самоуправе.

"Циљ нам је да у активности Стратегије за безбједност саобраћаја укључимо све локалне заједнице, јер једино тако можемо постићи резултате, када сви заједно у свом домену радимо посао", рекла је Костићева.

Предсједник Програмског одбора Конференције Крсто Липовац рекао је да конференција полази од основне претпоставке да безбједност саобраћаја и све мјере и активности у овој области морају да почивају на науци, подацима и измјерљивим циљевима.

"На конференцији ћемо сагледати домете досадашњих стратегија безбједности саобраћаја, те направити оквире за наредну стратегију јер актуелна истиче наредне године", рекао је Липовац.

Липовац је напоменуо да је конференција због ванредне ситуације изазване вирусом корона организована онлајн, путем видео-линка, те да су у њен рад укључени представници најважнијих европских и свјетских институција из области безбједности саобраћаја.

Међународну конференцију "Безбједност саобраћаја у локалним заједницама" отворио је путем видео-линка предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић.

Конференцију су организовали Министарство саобраћаја и веза Републике Српске и Агенција за безбједност саобраћаја Српске.

Снимак конференције можете погледати на следећем линку: https://www.youtube.com/watch?v=RZBDKxxUVCE&feature=youtu.be

 

 

 

 

 

 


©2016. АГЕНЦИЈА ЗА БЕЗБЈЕДНОСТ САОБРАЋАЈА РЕПУБЛИКE СРПСКЕ. Сва права задржана.
Покреће :  BitLab CMS