Почиње превентивна кампања „НИТИ 1 ЧАША ПРИЈЕ ВОЖЊЕ“

Почиње превентивна кампања  „НИТИ 1 ЧАША ПРИЈЕ ВОЖЊЕ“

Сутра, 16. децембра 2020. године у Републици Српској почиње превентивна кампања „НИТИ 1 ЧАША ПРИЈЕ ВОЖЊЕ“ која за циљ има повећање нивоа безбједности саобраћаја у Републици Српској кроз смањење броја возача који у саобраћају учествују под дејством алкохола. Кампања ће трајати до 31. јануара 2021. године.

Централни догађај ће се обиљежити у Бањој Луци у парку Младен Стојановић, са почетком у 11:00 часова, гдје ће се одржати и прес конференција. Том приликом ће се обиљежити и дан сјећања на жртве погинуле у саобраћајним незгодама пошто се због корона вируса није могао обиљежити у новембру мјесецу. За централни догађај припремљено је 118 пластичних постоља са одштампаним именима која симболизују погинула лица свих националности и народности на путевима у Републици Српској, док број 118 представља број погинулих лица у саобраћају у Републици Српској за 2019. годину, присутни ће имати прилику да запале свијеће а специјализовано возило пушта ће поруке које се односе на кампању, дјелиће се прмотивни материјал.

Кампању проводе Министарство саобраћаја и веза, Министарство унутрашњих послова, Републичка управа за инспекцијске послове, Агенција за безбједност саобраћаја, Ауто-мото савез, јединице локалне самоуправе и Радио Телевизија Републике Српске као медијски партнер.

У 11:15 планирана је прес конференција.

И ове године специјализовано оглашавајуће возило облијепљено порукама кампање обићи ће велики број локалних заједница при чему ће се пуштати радио џингл припремљен за ову кампању. У свакој локалној заједници гдје се оглашавајуће возило буде задржавало реализоваће се догађај у сарадњи са локалним Савјетима за безбједност саобраћаја и Ауто-мото друштвима ( у складу са препорукама кризног штаба а које се односе на Ковид – 19)

 

Возачи треба да знају да:

  • алкохол слаби функционисање наших чула
  • алкохол успорава опажање битних појава у току вожње
  • алкохол слаби способност возача да безбједно управља возилом

Ако пијеш:

  • не управљај моторним возилом
  • замоли другу особу да те допрати до куће
  •  користи јавни превоз или такси превоз

И да знате :

  • количина од 0,5 промила алкохола у крви повећава ризик од настанка саобраћајне незгоде за два пута
  • са 1,0 промила алкохола у крви ризик од настанка незгоде седмоструко је већи, а са 1,4 промила двадесет пута већи.

 

Материјали за наведену кампању:

План кампање можете погледати овдје.

План кретања специјализованог оглашавајућег возила можете преузети овдје.

Радио џингл можете преузети овдје. 

Видео телоп можете преузети овдје. 


©2016. АГЕНЦИЈА ЗА БЕЗБЈЕДНОСТ САОБРАЋАЈА РЕПУБЛИКE СРПСКЕ. Сва права задржана.
Покреће :  BitLab CMS