ПОЧИЊЕ КАМПАЊА "OСВЈЕТЛАЈ ОБРАЗ ДОМАЋИНЕ - ОЗНАЧИ ТРАКТОР ЖУТИМ РОТАЦИОНИМ СВЈЕТЛОМ“

ПОЧИЊЕ КАМПАЊА

Министарство саобраћаја и веза, Министарство унутрашњих послова, Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде, Агенција за безбједност саобраћаја и Ауто-мото савез Републике Српске провешће у периоду од 19. марта (петак) до 31. марта (сриједа) 2021. године превентивну кампању „Освjетлај образ домаћине, означи трактор жутим ротационим свјетлом“ .

Возачи трактора као и осталих радних машина спадају у ризичну категорију учесника у саобраћају, и према њима се потребно односити са посебном пажњом.

Трактори и друге радне машине су возила која су својим конструктивним и другим елементима намијењена за рад, и у малој мјери су прилагођени условима пута са савременим коловозним застором.

У  Републици Српској страда велики број возача трактора и радних машина, треба напоменути да поред возача трактора или радних машина често настрадају и путници који се превозе у њима, као и возачи и путници возила која се сударе са трактором.

Почетак кампање ће се обиљежити у Граду Бијељини, 19. марта (петак) у 12.00 часова у мјесној заједници Доње Црњелово.

Тим поводом ће се одржати предавање за 20 возача из овог семберског краја о значају поштовања прописа из области безбједности саобраћаја, безбједног управљања трактором, али и безбједног превоза лица и терета на трактору,  тракторској приколици и другим радним машинама.

Присутнима ће бити подјељен одређен број ротационих свјетала и материјала у виду (летака, плаката и сл.).  У оквиру кампање подржаће се организовање „тракторијаде“ која ће се ове године одржати  на подручју општине Шамац (Доња Слатина) у мају мјесецу.

Реализацијом активности Освjетлај образ домаћине, означи трактор жутим ротационим свјетлом“ очекује се веће поштовање прописа и повећан опрез возача трактора и осталих радних машина, како у раду на њиви и у шуми, тако и на јавном путу, те већи степен техничке исправности, веће кориштење ротационог свјетла приликом кретања ноћу, што представља и законску обавезу ове категорије возила.

(На основу Закона о основама безбједности саобраћај на путевима у БиХ (члан 90. Став 6.), жута ротациона свјетла морају бити упаљена на трактору за вријеме вожње по јавном путу. Употребом жутих ротационих свјетала, возачи трактора, за вријеме вожње на јавном путу су видљиви за друге возаче моторних возила, нарочито ноћу и у условима смањене видљивости.)

Кампања има за циљ да укаже возачима на најчешће узроке настанка саобраћајних незгода са учешћем трактора и значај досљедног поштовања прописа.

Кампања „„Освјетлај образ, домаћине, означи трактор жутим ротационим свјетлом“ преносиће се средствима масовне комуникације, укључујући телевизију, радио, штампане медије, штампане материјале и интернет.

План кампање можете погледати овдје.

Летак за кампању можете преузети овдје.

Видео спот можете прузети и погледати овдје.

Радио џингл можете прузети овдје.

 

 

 

 


©2016. АГЕНЦИЈА ЗА БЕЗБЈЕДНОСТ САОБРАЋАЈА РЕПУБЛИКE СРПСКЕ. Сва права задржана.
Покреће :  BitLab