Пажљивко у Бањој Луци одржао представу

Пажљивко у Бањој Луци одржао представу

У дворани „Обилићево“ у Бањој Луци јуче 15. октобра, изведена је едукативна представа „Пажљивко“ за око 500 дјеце из основних школа „П.П. Његош“, „Бранко Радичевић“ и „Доситеј Обрадовић“. Представа је резултат сарадње између Агенција за безбједност саобраћаја Републике Српске и Републике Србије.

Представа „Пажљивко“ је намјењена и прилагођена дјеци раног школског узраста и реализује се у оквиру превентивних кампања које Министарство саобраћаја и веза, Агенција за безбједност саобраћаја и град Бања Лука проводе с циљем унапређења безбједности дјеце у саобраћају.

Дјеца су најугроженија категорија учесника у саобраћају због њихове психо-физичке незрелости, мањка животног искуства и знања.

У Републици Српској у овој години је страдало четворо дјеце, од тога двоје као пјешаци, двоје као сапутници у возилу док је 10 дјеце тешко повријеђено.

Да би се смањио број саобраћајних незгода неопходно је да се у што ранијој животној доби започне са учењем и одгојним процесом како би се дјеца свјесно и одговорно понашала у саобраћају.

Безбједност дјеце у саобраћају је одговорност свих одраслих, било да су возачи, родитељи, васпитачи, учитељи и слично. Возачи нису само дужни повећати опрез у близини школа, вртића, паркова, игралишта, возити прописаном брзином ,већ пратити и претпоставити дјечије поступке и реакције.
Према подацима УН-а, годишње у свијету у саобраћајним несрећама страда око 15 милиона дјеце до 14 година старости, а од тога 500.000 смртно.

Поред малишана основних школа и њихових учитеља наведеној представи присуствовали су министар саобраћаја и веза Недељко Чубриловић, градоначелник Бања Луке Слободан Гаврановић, представници Агенције за безбедност саобраћаја Републике Србије као и други представници субјеката безбједности саобраћаја.

По завршетку представе малишанима су подјељени буквари о првилима у саобраћају, беџеви са сликом Пажљивка, ЦД-ови и леци, као дар Агенције за безбедност саобраћаја Републике Србије.

 


©2016. АГЕНЦИЈА ЗА БЕЗБЈЕДНОСТ САОБРАЋАЈА РЕПУБЛИКE СРПСКЕ. Сва права задржана.
Покреће :  BitLab