Централно обиљежавање поводом „Међународног дана без аутомобила“ одржано је у Граду Приједору.

Централно обиљежавање поводом „Међународног дана без аутомобила“  одржано је у Граду Приједору.

Више стотина учесника различитих узраста окупило се на главном градском тргу у Приједору гдје је одржана централна манифестација обиљежавања 22.септембра, „Дана без аутомобила“. У Приједору је тим поводом на позив Градоначелника Марка Павић боравио министар саобраћаја и веза Неђо Трнинић, министар просвјете и културе Дане Малешевић, министар управе и локалне самоуправе Лејла Решић, те директор Агенције за безбједност саобраћаја Милија Радовић и генерални секретар Ауто-мото савеза Ранко Бабић. Министар саобраћаја и веза Неђо Трнинић, истакао да је ријеч о међународној манифестацији у којој учествују 42 земље са више од 1.600 градова. „Највеће предности кориштења алтернативних видова саобраћаја су заштита околине и безбједност у саобраћају и из Републике Српске се у акцију укључило двадесетак јединица локалне самоуправе“, истакао је министар Трнинић.

Министар просвјете и културе Дане Малешевић рекао је да на путу од куће до школе ученици често имају проблема у саобраћају и да натписи на прилазима школама треба да упозоре возаче да поведу рачуна јер је највећи број те дјеце угрожен.

„Возачи треба да да смање брзину јер то смањење брзине неће нас пуно успорити да стигнемо на одредиште, али ће сигурно помоћи да не угрозимо безбједност ученика“, навео је министар Малешевић.

Министар управе и локалне самоуправе Лејла Решић рекла је да је улога овог министарства да анимира локалне заједнице да се одазову оваквим акцијама.

Циљ оваквих активности је промоција здравог и квалитетнијег начина живота као и идеја мобилности становништва без загађења животне средине.

Промоцијом алтернативних начина превоза постиже се побољшање начина живота у урбаним срединама и подиже еколошка свијест становништва односно стварају се градови у служби грађана (тзв. хумани градови).

У акцији су  учествовали  градска управа, ученици основних школа „Десанка Максимовић“, „Бранко Ћопић“ и „Петар Кочић“, дјеца из  Дјечијег вртића „Радост“, невладине организације, спортска и еколошка друштва, Ауто-мото друштво, Рударски институт Приједор, Теквандо клуб „Љубија“ и одбојкашки клуб. 

Мото овогодишње акције је „Изабери.Промијени.Комбинуј“. 

 

 

 


©2016. АГЕНЦИЈА ЗА БЕЗБЈЕДНОСТ САОБРАЋАЈА РЕПУБЛИКE СРПСКЕ. Сва права задржана.
Покреће :  BitLab