Одржан радни састанак радне групе за координацију активности

Одржан радни састанак радне групе за координацију активности

У Агенцији за безбједност саобраћаја Републике Српске одржан је састанак радне групе за координацију активности из области безбједности саобраћаја.

Радна група за координацију активности из области безбједности саобраћаја именована је од стране Савјета за безбједност саобраћаја Републике Српске, а чине је представници субјеката за безбједост саобраћаја дефинисано чланом 2. Закона о безбједности саобраћаја Републике Српске.

Основни задаци радне групе су координација активности свих субјеката безбједности саобраћаја, разматрање питања из области безбједности саобраћаја, предлагање мјера за унапређење безбједности саобраћаја, давање мишљења на стратешке документе и извјештаје о спровођењу истих, иницирање, доношења и учествовање у изради законских и других аката, давање мишљења на програме, планове и извјештаје о заједничким активностима субјеката безбједности саобраћаја, спровођење заједничких превентивних кампања, као и обиљежавање значајних датума.

На састанку су разматрани закључци са претходног састанка а присутне је по том питању упознао Милија Радовић директоер Агенције, те информација о стању безбједности саобраћаја за првих шест мјесеци (јануар-јун) са освртом на саобраћајне незгоде у јулу и августу, као и предузетим превентивним и другим мјерама, активностима и кампањама. Наведену информацију присутнима је изложио  Милан Саламадија инспектор у МУП  Републике Српске наводећи да се у току првих шест мјесеци 2019. године у Републици Српској догодило 4.715 саобраћајних незгода, што је више за 39 или 0,8% у односу на исти период у 2018. години, када је евидентирано укупно 4.676 саобраћајних незгода. Број саобраћајних незгода са погинулим лицима је мањи за 5 саобраћајних незгода и у периоду јануар - јун 2019. године износи 42 саобраћајне незгоде или 10% мање у односу на исти период у 2018. години, када је евидентирано 47 саобраћајних незгода са погинулим лицима. У саобраћајним незгодама погинуло је 46 лица, што је у односу на 2018. годину мање за 2 лица или за 4,2%. У јулу и августу на саобраћајницама Републике Српске повећан је број аутомобила те су припадници Министарства унутрашњих послова појачали контроле.

Поред информације о стању безбједности саобраћаја, на дневном реду су биле и тачке које су се односиле на активности пред почетак нове школске године као и европске недјеље мобилности, те пројекта „Edvard“ ( Европски дан без погинулих у саобраћају)

Сви субјекти безбједности саобраћаја присутни на састанку планирају се активно укључити у реализације активности у мјесецу септембру с циљем побољшања бездједности дјеце у саобраћају као и укупног стања безбједности саобраћаја у Републици Српској.

 

 

 

 

 


©2016. АГЕНЦИЈА ЗА БЕЗБЈЕДНОСТ САОБРАЋАЈА РЕПУБЛИКE СРПСКЕ. Сва права задржана.
Покреће :  BitLab