У Приједору је данас обиљежен почетак кампање под називом “Опрезни пазе на пружне прелазе” која ће трајати до 30.септембра.

У Приједору је данас обиљежен почетак кампање под називом “Опрезни пазе на пружне прелазе” која ће трајати до 30.септембра.

Министар саобраћаја и веза Републике Српске Недељко Ћорић је тим поводoм новинарима изјавио да су данас у Приједору релевантне институције донијеле важне закључке на основу којих ће бити сачињен динамички план активности у циљу побољашања безбједности свих учесника у саобраћају.

“Постоје одређена размимоилажења у мишљењима локалних заједница, инспектората и `Жељезница Републике Српске. Они су добили задатак да у 15 дана припреме једну обимну информацију за свих 35 путних прелаза у Приједору”, рекао је Ћорић.

Вршилац дужности генералног директора “Жељезница Републике Српске” Жељко Радић изјавио је да ће ово предузеће максимално подржати све акције, као и ову, којима се безбједност у саобраћају подиже на виши ниво.

“Од 248 путних прелаза 212 је обезбијеђено троуглом прегледности, а 13 системом свјетлосне и звучне сигналиазције. У претходних десет година уложили смо око четири милиона марака у подизање безбједности на путним прелазима, а и поред тога људски фактор је нешто што се не може спријечити као моменат. Ми ако подигнемо ниво безбједности, и учесници у саобраћају морају промијенити своју свијест да не би угрожавали своје животе, те безбједност друмског и жељезничког саобраћаја”, нагласио је Радић.

Градоначелник Приједора Далибор Павловић изјавио је да у Приједору и у Новом Граду има већи број пружних прелаза који нису обезбијеђени и који су потенцијална опасност за грађане, истакавши да сви са своје стране треба да ураде шта је неопходно.

“Апелујемо на грађане да воде рачуна приликом преласка преко пружних прелаза јер постоје знакови који упозоравају на потенцијалну опасност. Прије пар година овај пружни прелаз Тринаеста, који је однио многе животе, је завршен и није од тада било случајева. Имамо још два потенцијално опасна мјеста која ћемо анализирати. Договорили смо састанке у наредном периоду да анализирамо квалитетно ситуацију у којој се налазимо и да одредимо динамику и ток рјешавања проблема”, додао је Павловић.

Вршилац дужности замјеника директора Агенције за безбједност саобраћаја Републике Српске Милија Радовић рекао је да је у посљедњих седам година 16 лица смртно страдало на пружним прелазима у Републици Српској и да је скоро искључиво одговорност за настанак саобраћајних незгода била на возачима друмских возила.

“Ова кампања састоји се из више сегмената. Један је да ту поруку да морамо бити опрезни и поштовати правила кад прелазимо пружни прелаз пренесемо што већем броју оних који учестувју у саобраћају прелазећи свакодневно преко пружних прелаза, а други сегмент кампање је да се унаприједи инфраструктутра на пружним прелазима”, појаснио је Радовић.

 

 


©2016. АГЕНЦИЈА ЗА БЕЗБЈЕДНОСТ САОБРАЋАЈА РЕПУБЛИКE СРПСКЕ. Сва права задржана.
Покреће :  BitLab