Представљен извјештај кампање "Опрезни пазе на пружне прелазе": Додатно унаприједити безбједност на пружним прелазима

Представљен извјештај кампање

Безбједност саобраћаја на пружним прелазима у Републици Српској је задовољавајућа, али ће се и даље радити на томе да сигурност буде додатно унапријеђена, поручено је након састанка на којем је представљен извјештај кампање “Опрезни пазе на пружне прелазе” у просторијама предузећа "Путеви Републике Српске" у Бањалуци.

Помоћник министра саобраћаја Српске др Драган Станимировић рекао је да Влада путем превентивних и репресивних мјера спроводи бројне активности са циљем повећања безбједности свих учесника у саобраћају.

“Овдје је ријеч о превентивној кампањи с циљем да се број погинулих и саобраћајних незгодама на пружним прелазима сведе на минимум", истакао је Станимировић.

Замјеник директора Агенције за безбједност саобраћаја Милија Радовић рекао је да су лани у саобраћајним несрећама на тим прелазима смртно страдале двије особе, а 2016. њих пет.

Он је истакао да и на том плану опада број саобраћајних незгода.

- Ипак, желимо да стање буде још боље, односно да се више поштују саобраћајна правила и сигнализација на пружним прелазима -рекао је Радовић.

Он је додао да ће на основу података из извјештаја у наредном периоду надлежне институције и службе радити на томе да отклоне недостатке уколико они постоје на пружним прелазима у Српској

- Планирамо и да почетком наредне године успоставимо базу података о пружним прелазима -рекао је Радовић.

Вршилац дужности директора предузећа "Путеви Српске" Давор Кострешевић изразио је наду да ће након представљања извјештаја о кампањи "Опрезни пазе на пружне прелазе" бити утврђени конкретнији кораци у спровођењу мјера када је ријеч о подизању нивоа безбједности саобраћаја на овим прелазима.

Он је рекао да су сви прелази који се укрштају са магистралним и регионалним путевима на одређен начин обезбијеђени, било полубраницима и браницима, било саобраћајном и свјетлосном сигнализацијом.

- Број незгода по том основу, у надлежности "Путева" је, генерално посматрано, сведен на минимум -истакао је Кострешевић.

Драган Зеленковић из "Жељезница Републике Српске" навео је да ова фирма има 240 пружних прелаза у Српској од којих је 23 осигурано свјетлосно-звучном сигнализацијом, браницима и полубраницима, а 13 механичким браницима.

Он је рекао да ова фирма улаже у пружне прелазе, али да су на том плану потребна велика средства.

Представљању извјештаја о кампањи "Опрезни пазе на пружне прелазе", која је на подручју Српске реализована од 24. марта до 30. септембра, присуствовали су и стручњаци из Министарства унутрашњих послова, Инспектората, Ауто-мото савеза и Главне службе за ревизију јавног сектора.

Субјекти безбједности саобраћаја Републике Српске су од 24. марта до 30. септембра 2021. године у Републици Српској провели превентивну активност „Опрезни пазе на пружне прелазе“.

 


©2016. АГЕНЦИЈА ЗА БЕЗБЈЕДНОСТ САОБРАЋАЈА РЕПУБЛИКE СРПСКЕ. Сва права задржана.
Покреће :  BitLab