Пробудити свијест код возача да су алкохол и пребзра вожња најчешћи узроци саобраћајних незгода

Пробудити свијест код возача да су алкохол и пребзра вожња најчешћи узроци саобраћајних незгода

ПРИЈЕДОР, ПАЛЕ, БАЊА ЛУКА – Полагањем вијенца и прислуживањем свијећа на приједорском градском тргу, представници Ауто-мото друштва „Приједор“ и Полицијске управе Приједор, заједно с другим партнерским организацијама, у уторак (16. новембар 2021.) су обиљежили Свјетски дан сјећања на жртве саобраћајних незгода.

Пет смртно страдалих у 2020. и осам у 2021. години, од којих три малољетна, црни је биланс саобраћајних несрећа на подручју Приједора.

 „Најчешћи узроци су неприлагођена брзина и вожња под дејством алкохола, које полиција настоји сузбити репресивним мјерама. Ова акција је превентивног карактера, усмјерена на буђење свијести свих учесника у саобраћају с циљем побољшања укупне безбједности на путевима“, рекао је начелник Полицијске управе Приједор Сретоја Вујановић.

У обиљежавању Свјетског дана сјећања на жртве саобраћајних незгода и подјели пропагандног материјала учествовали су и представници Црвеног крста, ватрогасци и чланови Савјета за безбједност саобраћаја града Приједора.

Предсједник Савјета Жарко Ковачевић апеловао је на све учеснике у саобраћају да одговорним понашањем заштите друге, а поготово најрањивију категорију, дјецу.

„Нажалост, ове године је троје дјеце смртно страдало у саобраћајним несрећама на подручју Приједора. Надам се да се такви случајеви неће понављати“, рекао је Ковачевић.

           Обиљежавање међународне манифестације „Свјетски дан сјећања на жртве саобраћајних незгода“ наставља се у четвртак и петак у Прњавору, Пелагићеву, Палама, Теслићу, Градишци и Бањој Луци.

У четвртак (18. новембар) у 11 часова испред робне куће „Прима“ у Прњавору запалиће се свијеће за пет смртно страдалих лица у саобраћајним незгодама у 2020. години на подручју Прњавора, док ће се истог дана у 11.55 часова у улици Николе Тесле у Палама изложити возило оштећено у саобраћајној незгоди и запалити свијеће за четири особе погинуле на подручју ове општине.

Свјетски дан сјећања на жртве саобраћајних незгода обиљежиће се у четвртак и у Модричи, а у петак на градском тргу у Теслићу, у Пелагићеву, Градишци и Бањој Луци.

Према процјенама Свјетске здравствене организације, у саобраћајним незгодама сваке године смртно страда око 1,35 милиона људи.

 


©2016. АГЕНЦИЈА ЗА БЕЗБЈЕДНОСТ САОБРАЋАЈА РЕПУБЛИКE СРПСКЕ. Сва права задржана.
Покреће :  BitLab CMS