Почела кампања ЛАКО ЈЕ АЛКОХОЛ ОДБИТИ

 Почела кампања ЛАКО ЈЕ АЛКОХОЛ ОДБИТИ

ИСТОЧНО САРАЈЕВО – Републичка кампања „Лако је алкохол одбити“ званично је започела данас предавањем у Средњој школи „28. јуни“ у Источном Новом Сарајеву. Кампању заједнички реализују Министарство саобраћаја и веза и Министарство унутрашњих послова /МУП/ Републике Српске, Републичка управа за инспекцијске послове, Агенција за безбједност саобраћаја и Ауто-мото савез.

Средњошколцима је о личном искуству штетности неодговорног понашања у саобраћају говорио Дејан Трнинић, који је у њиховом добу доживио тешку саобраћајну незгоду, у којој је повриједио кичмену мождину, због чега је провео четири године у инвалидским колицима.

„Ђелимично сам успио да се опоравим. Желим да њима и ђацима у другим школама пренесем поруку да се одговорно понашају у саобраћају, да не возе у алкохолисаном стању, вежу појас, не возе брзо и не употребљавају мобилни телефон у вожњи“, рекао је Трнинић.

Он је изразио задовољство реакцијама ученика на његово предавање, оцијенивши да ће им то што су чули од некога ко је био њиховог узраста кад је доживио трагедију остати урезано у сјећању и спасити њихов или нечији други живот.

Замјеник директора Агенције за безбједност саобраћаја Републике Српске Милија Радовић рекао је да се сваке године уочи празника организују сличне кампање са циљем смањења броја возача који возе под утицајем алкохола и проузрокују саобраћајне незгоде.

„Прошле године скоро 14 одсто возача који су проузроковали саобраћајну незгоду били су под утицајем алкохола, а чак 7,8 одсто саобраћајних незгода са погинулим лицима проузроковали су возачи са више од 1,5 промила алкохола у крви“, навео је Радовић, истичући да постоји директна веза између броја возача који возе под утицајем алкохола и броја саобраћајних незгода и броја погинулих.

Радовић је додао да је, према мјерењу које је провео МУП Републике Српске, 3,2 одсто возача возило под утицајем алкохола.

Предсједник Скупштине града Источног Сарајева Бранко Короман изјавио је да је битно, посебно младима, уочи предстојећих слава, новогодишњих и божићних празника указати на посљедице вожње у алкохолисаном стању.

„У прошлој години 95 људи погинуло је у саобраћајним незгодама, ове године имамо већ 92 погинулих и 478 тешко страдалих. Порука суграђанима је да размисле прије него сједну за волан у алкохолисаном стању“, рекао је Короман.

Јелица Лубура из АМС Српске навела је да је циљ да се предавањима о штетности вожње у алкохолисаном стању обухвати што више локалних заједница и учесника у саобраћају, прије свега возача.

Ивана Кокот, ученица Саобраћајне школе у склопу Средње школе „28. јуни“, каже да су она и њени другари данас чули изузетно корисне информације, посебно имајући у виду да су неки од њих новопечени возачи или пролазе обуку за возача.

„Многи млади не схватају озбиљно опасност од вожње у алкохолисаном стању, али сматрам да ће промијенити став и проширити свијест кад виде примјер посљедица тога и утицати на шири круг“, рекла је Кокотова.

Након предавања, ученици су испред школе уз помоћ такозваних пијаних наочара – које симулирају видно окружење лица у алкохолисаном стању, могли да се увјере у смањене способности пијаних лица.

Акција „Лако је алкохол одбити“ траје до краја јануара. Срна

 


©2016. АГЕНЦИЈА ЗА БЕЗБЈЕДНОСТ САОБРАЋАЈА РЕПУБЛИКE СРПСКЕ. Сва права задржана.
Покреће :  BitLab CMS