Предавање на тему „Безбједност младих у саобраћају“ одржано у СЦ „Јован Дучић“ у Теслићу

Предавање на тему „Безбједност младих у саобраћају“ одржано у СЦ „Јован Дучић“ у Теслићу

У уторак 09.11.2022. године у и Средњошколском центру „Јован Дучић“ у Теслићу одржана су предавања на тему „Безбједност младих у саобраћају“ у оквиру пројекта „Кад се живот преокрене“.

Средњошколци су и овог пута имали прилику да послушају личну причу Зорана Вујина који је настрадао као возач у саобраћајној незгоди 1998. године, задобивши тешке тјелесне повреде и од тада се креће уз помоћ инвалидских колица.

Он је ученицима завршних разреда средњих школа пренио своје искуство, односно испричао о периоду прије и након незгоде која му је промијенила живот и указао на важност поштовања свих саобраћајних прописа како би млади људи и возачи избјегли могуће незгоде.

Вујин је рекао да је циљ промијенити став младих о безбједности саобраћаја и истакао да се мора радити на томе да се код младих створи свијест о значају везивања појаса, као и томе да не смију возити под дејством алкохола и употребљавати телефон током вожње.

Никола Tорбица, мастер инжењер саобраћаја и шеф Одсјека за возаче, путеве, возила у Агенцији за безбједност саобраћаја Републике Српске је рекао да Агенција реализује пројекат који је рађен по узору на позитивне свјетске праксе образовања средњошколаца о проблемима у саобраћају.

„У протеклој години је око 2.000 ученика послушало ово предавање, видјели смо да су многи од њих промијенили своје ставове након што су чули приче наших предавача. У школској 2021./2022. години посјетили смо 15 јединица локалне самоуправе, ове године је планирано да обиђемо 20 општина и градова, односно да се из године у годину тај број повећава. Настојаћемо да обухватимо бар 70 одсто једне генерације, а то је око 7.000 матураната годише у Републици Српској јер би се тада могли видјети велики помаци у образовању ученика и у безбједности саобраћаја“ истакао је Торбица.

Учесници предавања су имали прилику да користе „пијане наочаре“ које симулирају негативне ефекте на организам, како би им било показано које се способности губе када се управља возилом под дејством алкохола. Ученици су изјавили да им је ово предавање било изузетно поучно, прије свега за њих као будуће возаче, јер указује на посљедице невезивања појаса, али и употребе мобилних телефона у вожњи и вожње под дејством алкохола.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


©2016. АГЕНЦИЈА ЗА БЕЗБЈЕДНОСТ САОБРАЋАЈА РЕПУБЛИКE СРПСКЕ. Сва права задржана.
Покреће :  BitLab CMS