У Приједору одржана Шеснаестомајска бициклијада, а учествовало је око 600 БИЦИКЛИСТА

У Приједору одржана Шеснаестомајска бициклијада, а учествовало је око 600 БИЦИКЛИСТА

У Приједору је, поводом Дана града, одржана Шеснаестомајска бициклијада на којој је учествовало око 600 бициклиста и са које је поручено да је њен циљ промоција бициклизма као здравог начина живота.

Рута је била дуга пет километара. Најстарији учесник бициклијаде био је Милан Обрадовић са 85 година, а најмлађи учесник Павле Велаула имао је само девет мјесеци.

У оквиру манифестације додијељене су и вриједне награде. Награде градоначелника – дјечији бицикл добила је Софија Дамјановић, а бицикл за одрасле додијељен је Виктору Вуковићу. Награду МТБ бицикл за одрасле добио је Иван Радетић, а награда за најоригиналнији бицикл Драгана Љубоја Мутић.

Вршилац дужности директора Туристичке организације града Приједор Дијана Араманда рекла је да је циљ дружење, те популаризација бициклизма као спорта, али и здравог стила живота.

Учесницима бициклијаде придружио се и градоначелник Приједора Слободан Јавор који је истакао да је град ту да подржи сваку добру идеју. Овдје су сви добродошли. Има свих узраста, од најмлађих до најстаријих, то је порука коју желимо да пошаљемо, да смо јединствени, да је Приједор град за све – поручио је Јавор. Он је додао да Градска управа у сарадњи са Бициклистичким клубом “Козара” планира да означи бициклистичку руту по граду, а у плану је и означавање мјеста за паркинг бицикала. Обезбиједили смо дио средстава и очекујемо да ћемо у току ове сезоне почети реализацију тог пројекта – истакао је Јавор.

Бициклијаду су организовали Туристичка организација града Приједора и Бициклистички клуб “Козара” у сарадњи са Агенцијом за безбједност саобраћаја Републике Српске.

Предсједник Бициклистичког клуба “Козара” Горан Гарача навео је да Клуб има око 140 чланова, од којих се двадесетак такмиче на домаћој и међународној сцени. Повећава се број бициклиста и све више се користи бицикл као превозно средство, а доказ тога је и масовни одзив на данашњој бициклијади који је феноменалан, као никада до сада. На првој бициклијади 2016. године имали смо 70, а данас више од 600 учесника – рекао је Гарача.

Представник Ауто-мото савеза Републике Српске Јелица Кубура истакла је да традиционално подржавају ову бициклијаду са жељом да промовишу бициклизам као здрав и безбиједан начин превоза. Тим поводом поставили смо саобраћајни полигон са семафорима и хоризонталном сигнализацијом како би најмлађи могли да науче основна правила саобраћаја која су им неопходна како би били безбједни и као пјешаци, и бициклисти – истакла је Лубура.

Представник Агенције за безбједност саобраћаја Никола Торбица изјавио је новинарима да су, према статистичким подацима, прошле године у Републици Српској погинула три бициклиста, 39 их је тешко повријеђено, а 95 лакше. Из тог разлога је на свим овим скуповима потребно да говоримо и о безбједности бициклиста, о ношењу кациге и другим моментима на које бициклисти треба да обрате пажњу да би били безбиједни учесници у саобраћају – нагласио је Торбица.


©2016. АГЕНЦИЈА ЗА БЕЗБЈЕДНОСТ САОБРАЋАЈА РЕПУБЛИКE СРПСКЕ. Сва права задржана.
Покреће :  BitLab CMS