У Републици Српској почела превентивна кампања „Лако је брзину смањити“

У Републици Српској почела превентивна кампања „Лако је брзину смањити“

Почетак кампање озваничен је на Тргу Крајине у Бањој Луци, а партнери кампање, друштвено одговорне компаније „Ауто Миловановић“ и „Циак Ауто“ заједно са субјектима безбједности саобраћаја организовали су догађај за најмлађе, за дјецу из вртића, такмичење аутићима, цртање на паноима, подјелу летака, промотивног материјала, те им уручили поклоне.

Помоћник министра за друмски саобраћај у Министарству саобраћаја и веза Републике Српске Драган Станимировић указао је на то да је брзина један од основних фактора ризика у саобраћају. "Превентивном кампањом жели се утицати на промјену свијести и ставова возача о томе колико је потребно поштовати ограничење брзине како не би угрозили свој и животе других учесника у саобраћају", рекао је Станимировић новинарима у Бањалуци.

У Републици Српској су од почетка године у саобраћајним несрећама погинула 42 лица, 6 лица мање него у прошлој години за исти период, изјавио је данас главни инспектор у Јединици полиције за безбједност саобраћаја Дарко Тунић. Тунић је у Бањалуци гдје је озваничен почетак превентивне кампање "Лако је брзину смањити", чији је циљ повећање нивоа безбједности саобраћаја у Српској смањењем броја возача који возе непрописном брзином, рекао да се највећи број саобраћајних незгода дешава у љетном периоду.

Савјетница градоначелника, Милада Шукало казала је да се Бања Лука већ традиционално придружује овој акцији коју организује Министарство саобраћаја и веза, Министарство унутрашњих послова, Агенција за безбједност саобраћаја и Ауто-мото савез Републике Српске, истакавши да је управо сарадња свих релевантних установа кључна ка циљу унапређења безбједности саобраћаја.

У ових неколико посљедњих година сарадња је на завидном нивоу. Оно што је у наредном периоду потребно још више радити јесте едукација становништва како би се прилагодили новим токовима – казала је Шукало. Овом приликом, позвала је суграђане да се одговорно понашају када су у саобраћају, а посебан апел је упућен према возачима да никако не сједају за волан у алкохолисаном стању и да не користе мобилне телефоне приликом вожње.

Учешће на данашњим активностима поводом почетка превентивне кампање на Тргу Крајине узели су и припадници Професионалне територијално ватрогасно – спасилачке јединице Бања Лука.

Представник Ауто-мото савеза Српске Јелица Лубура нагласила је да возачи који не поштују прописано ограничење брзине, не поштују ни друге саобраћајне прописе. "Ауто-мото савез са ауто-мото друштвима широм Српске организоваће различите активности до 31. августа како би се утицало на циљну групу возача који не поштују саобраћајне прописе", појаснила је Лубура. Она је рекла да се најтеже саобраћајне несреће са погинулим лицима догађају када се вози неприлагођеном брзином.

Мања Брдар, представница компаније „Ауто Миловановић“ и „Цијак ауто“ навела је да шест година ова компанија подржава наведену превентивну кампању. У кампањи ћемо преко дјеце да апелујем на родитеље, те се надамо да ће родитељи поштовати прописе, навела је Мања. Наше компаније  ће увјек подржати кампање које за циљ имају смањење броја страдалих у саобраћајним незгодама. Посебну захвалност шаљемо нашим малишанима из вртића, они су својом енергијом, игром и радошћу допринјели да се скрене пажња на безбједност у саобраћају, навела је Мања.

Кампању проводе Министарство саобраћаја и веза, Министарство унутрашњих послова, Агенција за безбједност саобраћаја, Ауто-мото савез Републике Српске, јединице локалне самоуправе, Радио Телевизија Републике Српске као медијски партнер и друштвено одговорне компаније „Aуто Миловановић“ и „Циак ауто“ као партнери.

 

 

 

 

 


©2016. АГЕНЦИЈА ЗА БЕЗБЈЕДНОСТ САОБРАЋАЈА РЕПУБЛИКE СРПСКЕ. Сва права задржана.
Покреће :  BitLab CMS