У оквиру кампање “Лако је брзину смањити”, заједно са припадницима Министарства унутрашњих послова Републике Српске и Ауто-мото савеза Републике Српске организована активност превентивног мјерења брзине кретања возила

У оквиру кампање “Лако је брзину смањити”, заједно са припадницима Министарства унутрашњих послова Републике Српске и Ауто-мото савеза Републике Српске организована активност превентивног мјерења брзине кретања возила

Агенција за безбједност саобраћаја заједно са Министарством унутрашњих послова и Ауто мото савезом организовала активности превентивног мјерења брзине кретања возила.

Представник Ауто-мото савеза Републике Српске Јелица Лубура изјавила је да је доказано да превелика брзина повећава ризик од настанка саобраћајних незгода, а што су веће сударне брзине, веће су и посљедице саобраћајних незгода, броја погинулих и лица која задобијају тешке повреде.

Она је нагласила да су у оквиру кампање „Лако је брзину смањити“ припадници Полицијске управе Бања Лука уз подршку колега из АМС-а и републичке Агенције за безбједност саобраћаја данас мјерили брзину кретања возила и заустављали возаче који поштују и не поштују ограничења брзине.

„Упозораваћемо их на ризичну и непрописну брзину подјелом едукативног материјала, мајица и освјеживача за возила. Онима који поштују правила даћемо зелене, а који не поштују црвене освјеживаче за њихова возила“, навела је Лубура.

Она је рекла да сам возач одлучује којом брзином ће возити, као и да је доказано да они који не поштују ограничења не поштују ни друге саобраћајне прописе.

„Нажалост, скоро сваки трећи возач који није поштовао ограничење брзине био је учесник и неке саобраћајне незгоде„, изјавила је Лубура новинарима у Бањој Луци.

Лубура је рекла да када се удвостручи проценат возача који не поштују ограничење брзине, број саобраћајних незгода порасте за 10 одсто, а када се њихове просјечне брзине повећавају само за два километра на час, број саобраћајних незгода порасте за 20 одсто.

Она је појаснила да системи заштите у возилима немају такву ефикасност код великих брзина, тако да сигурноси појасеви не могу имати толики ефекат, осим онда када се вози у складу са саобраћајним прописима.

Инспектор за безбједност саобраћаја Полицијске управе Бања Лука Радомир Броћета рекао је да се у првих шест мјесеци на подручју које оперативно покрива бањалучка полицијска станица за безбједност саобраћаја догодило 2.010 саобраћајних незгода, од којих је у 194 узрок био неприлагођена брзина.

Горан Бошњак из Агенције за безбједност саобраћаја Републике Српске истакао је да је прошле године на путевима у Српској трагично настрадало 109 лица, а да је непрописана и неприлагођења брзина у готово 40 одсто саобраћајних несрећа са погинулим лицима.

„Агенција за безбједност саобраћаја континуирано врши мјерење индикатора безбједности саобраћаја. Према прошлогодишњем јесењем мјерењу, чак 60 одсто возача прекорачује брзину“, рекао је Бошњак.

Кампању проводе Министарство саобраћаја и веза, Министарство унутрашњих послова, Агенција за безбједност саобраћаја, Ауто-мото савез Републике Српске, јединице локалне самоуправе, Радио Телевизија Републике Српске као медијски партнер и друштвено одговорне компаније „Aуто Миловановић“ и „Циак ауто“ као партнери.

 

 


©2016. АГЕНЦИЈА ЗА БЕЗБЈЕДНОСТ САОБРАЋАЈА РЕПУБЛИКE СРПСКЕ. Сва права задржана.
Покреће :  BitLab CMS