Почела кампања ЛАКО ЈЕ БРЗИНУ СМАЊИТИ

Почела кампања ЛАКО ЈЕ БРЗИНУ СМАЊИТИ

БИЈЕЉИНА, 13. МАЈА /СРНА/ - Статистички показатељи указују да се највећи број саобраћајних незгода догађа због непоштовања ограничења брзине и да чак 40 до 50 одсто њих, чија је посљедица смртни исход, заправо настају због непрописне брзине, рекао је данас у Бијељини помоћник министра саобраћаја и веза Републике Српске Драган Станимировић.

"Апелујемо на возаче да брзину прилагоде условима и стању на путевима", изјавио је Станимировић новинарима на почетку превентивне кампање "Лако је брзину смањити".

 
 

Станимировић је рекао да овај ресор, у сарадњи са свим субјектима безбједности саобраћаја и локалним заједницама, спроводи разне врсте кампања, с циљем повећања безбједности свих учесника у саобраћају.

"Циљ данашње кампање је утицање на свијест возача да обавезно поштују саобраћајне прописе. Брзина је један од оснвних ризика у саобраћају и научно је доказано да повећање брзине у случају настанка удеса доводи до већих ударних брзина и тежине тјелесних повреда", рекао је Станимировић.

Директор Агенције за безбједност саобраћаја Републике Српске Младен Петровић каже да је данас организовано неколико активности - од симулатора који показују важност везивања појаса, до полигона за млађу дјецу.

"Додијелили смо и шест ауто-сједалица, те одржали предавања за средњошколце", рекао је Петровић и додао да ће ове активности бити одржане у још неколико градова у Српској, међу којима и у Источном Сарајеву.

Јелица Лубура из Ауто-мото савеза Српске указала је да је разним истраживањима доказано да они који прекорачују брзину махом чине и друге саобраћајне прекршаје.

"Ако се њихова просјечна брзина повећа за два километра на час, ризик за незгодом се значајно повећава, а број удеса се повећава и за више од 20 одсто", рекла је Лубура.

Она је упозорила да, што је већа просјечна брзина кретања, већа је и сударна брзина, а што су оне веће - теже су и посљедице саобраћајки, те је циљ превентивних активности утицај на возаче да схвате важност вожње у складу са прописима.

"Према нашим подацима, више од 50 одсто возача вози брзином до 10 километара на час изнад ограничења", рекла је Лубура.

Раденко Кнежевић, испектор за безбједност саобраћаја у Полицијској управи Бијељина, рекао је да је стање у тој области за четири мјесеца ове године повољно, будући да се догодило значајно мање саобраћајних незгода са погинулим и теже повријеђеним лицима.

"У прва четири мјесеца евидентирано је 59 саобраћајних незгода, што је за око 35 одсто мање него у истом периоду лани. У њима је 14 лица теже повријеђено, а 59 лакше. Најчешће су се саобраћајне незгоде догађале због непрописне брзине", рекао је Кнежевић и додао да Полицијска управа Бијељина располаже са четири савремена радарска система, међу којима је и "пресретач".

Он је навео да су ти системи прошле године евидентирали 19.630 прекршаја прекорачења брзине.

"На подручју Полицијске управе Бијељина инсталирано је и 12 стационарних радара, који ће у наредном периоду контролисати брзину", рекао је Кнежевић.

Шеф кабинета градоначелника Младен Арсеновић захвалио је организаторима што су препознали Бијељину као мјесто у којем ће ова акција бити спроведена.

 

Претходно је одржано предавање "Кад се живот преокрене" за ученике средњих школа, гдје је Милан Срдић из Новог Сада испричао да је прије 14 година возио мотор без опреме, доживио незгоду, повриједио кичму и пробио главу на два мјеста.

"Покушао сам да се провучем између комбија и ивичњака, те сам пао са мотора. Након таквих повреда живот се скроз мења и морате да смогнете снаге да кренете даље. Породица и пријатељи су ми олакшали да кренем даље. По изласку из болнице сам уписао Факултет за безбедност у саобраћају и данас сам саобраћајни инжењер", рекао је Срдић.

Бојан Шувира је, такође, испричао своје лоше искуство из саобраћаја.

"Настарадао сам када сам имао 21. годину, био сам сувозач када смо се враћали из изласка, а возач је био пијан. Живот након тога је психички тежак, али је лакше уз породицу и пријатеље. Данас ћу ђацима покушати да пренесем да је могуће да се свакоме овако нешто догоди и да извуку поуку да не сједају са пијаним возачима", рекао је

Циљ спровођења превентивне кампање "Лако је брзину смањити" је повећање нивоа безбједности саобраћаја у Републици Српској смањењем броја возача који возе непрописном или неприлагођеном брзином.

 


©2016. АГЕНЦИЈА ЗА БЕЗБЈЕДНОСТ САОБРАЋАЈА РЕПУБЛИКE СРПСКЕ. Сва права задржана.
Покреће :  BitLab CMS