Добој: Одржана манифестација Дан безбједности саобраћаја

Добој: Одржана манифестација Дан безбједности саобраћаја

Симулацијом саобраћајне незгоде и изложбом старих експоната "Жељезница Републике Српске" и "Пошта Српске" данас је у Добоју обиљежена манифестација “Дан безбједности саобраћаја”. У оквиру манифестације, одржана је и Свечана академија поводом 17 година постојања и рада Саобраћајног факултета.

Помоћник министра саобраћаја и веза Републике Српске Драган Станимировић рекао је да је Добој саобраћајно чвориште Републике Српске, БиХ, јер се највећа градња ауто-путева одвија у овој регији.

"Циљ манифестације јесте да се продубе и подстакну знања и вјештине из области безбједности у саобраћају, те да се размијене искуства и нађе начин како да се примјене и иновативни приступи побољшању безбједности", рекао је Станимировић новинарима.

Он је навео да је у посљедњих десет година у Српској много тога урађено на побољшању безбједности у саобраћају, те да је забиљежен и смањен број погинулих и повријеђених у саобраћајним незгодама.

Станимировић је додао да се данас обиљежава и Дан Саобраћајног факултета у Добоју Универзитета у Источном Сарајеву и 17 година рада ове респектабилне високошколске установе, која се одликује квалитетним образовним и научним радим, те израдом квалитетних пројеката.

Вршилац дужности замјеника директора Агенције за безбједност саобраћаја Српске Милија Радовић рекао је да само заједничким радом свих релевантних субјеката у области саобраћаја можемо смањити ризик од настајања саобраћајне незгоде, те број погинулих и повријеђених.

"Морамо много више радити и улагати у област безбједности саобраћаја, јер свако оклијевање за то враћа нам се кроз повећање броја погинулих", рекао је Радовић.

Он је упозорио да су најугроженија категорија млади од 18 до 30 година, који у највећем броју гину у саобраћајним незгодама.

Радовић је рекао да се из тог разлога реализују бројне кампање, чији је циљ да младе упозори на све опасности које саобраћај носи, а то је вожња под дејством алкохола, вожња преко ограничења и друго.

"Изградња ауто-путева ће такође значајно допринијети повећању безбједности у саобраћају, јер су то путеви са најмањим бројем саобраћајних незгода, те ће допринијети и смањењу оптерећења на магистралним путевима", рекао је Радовић.

Градоначелник Добоја Борис Јеринић рекао је да је циљ данашње манифестације скренути пажњу и подићи ниво свијести грађана о значају побољшања безбједности саобраћаја, чему може допринијети сваки појединац заједно са локалним и републичким институцијама.

"Посебну пажњу треба скренути на жељезнички саобраћај, гдје је такође повећан број саобраћајних незгода", рекао је Јеринић.

 


©2016. АГЕНЦИЈА ЗА БЕЗБЈЕДНОСТ САОБРАЋАЈА РЕПУБЛИКE СРПСКЕ. Сва права задржана.
Покреће :  BitLab CMS