Успјешно одржана XI међународна конференција „Безбједност саобраћаја у локалној заједници“

Успјешно одржана XI међународна конференција „Безбједност саобраћаја у локалној заједници“

Министарство саобраћаја и веза Републике Српске и Агенција за безбједност саобраћаја Републике Српске 27. и 28. октобра 2022. године, у Бањој Луци, успјешно су организовали XI Међународну конференцију „Безбједност саобраћаја у локалној заједници“. Конференција је одржана под покровитељством Савјета за безбједност саобраћаја Републике Српске а уз подршку Европског савјета за безбједност саобраћаја и Свјетске здравствене организације.

На овогодишњој конференцији учествовало је преко 250 стручњака из области безбједности саобраћаја, представника јединица локалне самоуправе Републике Србије, Републике Словеније, Републике Македоније и Републике Српске, представника министарстава у Влади Републике Српске, Агенције за безбедност саобраћаја Републике Србије, Јавне агенцији за безбједност саобраћаја Републике Словеније, Ауто–мото савеза Републике Србије и Републике Српске, представника факултета и удружења грађана Републике Српске као и региона.

Част и задовољство је напоменути да су и на овогодишњој конференцији, путем видео презентације, учешће узели и директор Европског савјета за безбједност саобраћаја Антонио Авеносо као и представник Свјетске здравствене организације Џонатан Пасмор.  

По први пут конференцији су присуствовали и гости из амбасада, аташе за унутрашњу сигурност при Амбасади Француске у БиХ пуковник господин Филипе Ганглоф и генерални конзул Конзулата Републике Турске у БиХ господин Огуз Килиц.

Уводним обраћањем конференцијски скуп поздравио је домаћин конференције министар саобраћаја и веза Недељко Ћорић, наводећи како је конференција организована у циљу континуираног стручног усавршавања и повећања спремности за обављањем повјерених задатака запослених у субјектима безбједности саобраћаја, сагледавања најновијих научних и стручних достигнућа у овој области, те размјене искустава у раду на унапређењу безбједности саобраћаја са земљама из региона. Навео је да је стање безбједности саобраћаја значајно подигнуто у посљедних десет година али да је коначан циљ да се не изгуби ниједан живот на путевима Републике Српске.

Присутне је испред организационог одбора поздравио и директор Агенције за безбједност саобраћаја Републике Српске Младен Петровић, захвалио се на великом одзиву, наводећи да све институције које се баве безбједношћу саобраћаја имају исти циљ а то је подизање свијест о значају безбједности у саобраћају и поштовању прописа.

У име почасног одбора конференције и Савјета за безбједност саобраћаја Републике Српске присутнима се обратио и министар унутрашњих послова Драган Лукач, наводећи да је Министарство унутрашњих послова много допринијело унапређењу безбједности саобраћаја кроз примјену савремених система. У Републици Српској у посљедње двије године број смртно страдалих је по 101 лице, док је у периоду послије рата гинуло око 250 лица годишње навео је Министар.

Предсједник програмског одбора, предсједник Савјета за безбједност саобраћаја Републике Српске, предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић ријечима подршке обратио се учесницима конференције, навео да је Република Српска у посљедњих десет година кроз директну штету у саобраћајним незгодама изгубила више од двије милијарде КМ, што је значајан новац за величину заједнице као што је Република Српска. Након ријечи подршке свечано је отворио XI међународну конференцију „Безбједност саобраћаја у локалној заједници“ 

 

У протоколарном дијелу конференције и ове године, као и предходних, додјељено је неколико захвалница, заслужних плакета и повеља.

Подршку у раду и провођењу бројних активности Агенцији и осталим субјектима система безбједности саобраћаја пружиле су друштвено одговорне компаније и предузећа. Организациони одбор одлучио је да наведим компанијама и предузећима додјели захвалнице.

Захвалнице су додјељене:

 • Радио телевизији Републике Српске
 • М:тел а.д.
 • Витинка а.д.
 • Жељезнице Републике Српске а.д.

 

 

Захвалнице су додјељене и  JП „Аутопутеви“ и Про ВИА д.о.о. за материјалну подршку организовању овогодишње конференције.

 

Агенција за безбједност саобраћаја Републике Српске реализовала је пројекат под називом „Кад се живот преокрене“. Пројекат подразумијева рад са ученицима завршних разреда средњих школана тему „Безбједност младих у саобраћају“ и „Лична прича особе са инвалидитетом“.

Актерима пројекта Зорану Вујину, Дејану Трнинићу и Бојану Шувири додјељене су захвалнице.

Златни спонзор овогодишње конференције била је компанија „Боја“д.о.о. Сомбор која је основана 1953. године, препознатљива по изузетном квалитету и стручности запослених, данас водећа компанија за производњу регистарских таблица, саобраћајних знакова, обиљежавање ознака на коловозу, као и производњи и продаји опреме за путеве и обезбјеђење градилишта. Организатори конференције златном спозору додјелили су плакету у знак захвалности.   

Агенција за безбједност саобраћаја Републике Српске у протеклих 11 година рада имала је значајну подршку од бројних субјеката безбједности саобраћаја, као и заслужних појединаца. Њихов допринос је био велики а плакете су додјељене:

 • Министарству унутрашњих послова Републике Српске
 • Агенцији за безбедност саобраћаја Републике Србије
 • Ауто-мото савезу Републике Српске
 • Универзитету у Источном Сарајеву, Саобраћајном факултету Добој
 • Професору доктору Славену Тици
 • Професору доктору Вуку Богдановићу

Повеље за несебичну подршку и промоцију безбједности саобраћаја додјељене су:

 • Предсједници Републике Српске Жељки Цвијановић и
 • Предсједнику Владе Републике Српске, предсједнику Савјета за безбједност саобраћаја Републике Српске, те предсједнику програмског одбора  Радовану Вишковићу.

Њихов допринос је велики, те су им се организатори конференције искрено захвалили за подршку.

Након додјеле захвалница, плакета и повеља услиједила су пленарна излагања, панел дискусије, излагање радова, примјери добре праксе, те представљање спонзора конференције. Радни дио конференције модерирали су уважени професори.

Конференција је била испраћена oд бројних медијских кућа.

Свечана вечера конференције одржана је у ресторану „Пиано бар“, хотел Босна, гдје су се учесници у пријатној атмосфери дружили до касно у ноћ.

Фотографије са конференције, као и са свечане вечере, моћи ћете преузети у току наредне седмице са наше веб странице ( www.absrs.org  - фотогалерија).

 

 

 

 

 

 

 

 


©2016. АГЕНЦИЈА ЗА БЕЗБЈЕДНОСТ САОБРАЋАЈА РЕПУБЛИКE СРПСКЕ. Сва права задржана.
Покреће :  BitLab CMS